Tanasescu: Perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut
Data publicarii: 22-02-2010 | EconomiePerioada grea pentru finantarea Romaniei a trecut odata cu acordarea de catre FMI a transelor III si IV, iar efectele pozitive ale deciziei boardului Fondului se vor vedea saptamanile viitoare, cand va avea loc emisiunea de eurobonduri a MFP, a declarat Mihai Tanasescu.
"Este un semnal dat catre toate pietele ca Romania este pe drumul cel bun. Decizia boardului executiv al FMI arata seriozitate si stabilitate, ceea ce se va vedea in perioada care urmeaza intr-o crestere a increderii investitorilor si un acces mai usor pe piata de capital. Emisiunea de eurobonduri care se va concretiza in saptamanile care urmeaza va arata ca semnalul Fondului este unul pozitiv", a precizat sambata reprezentantul Romaniei la Fondului Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.
El considera ca perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut, prin faptul ca aproape jumatate din suma de 2,45 miliarde euro va fi virata direct in trezorerie, insa, a atras atentia Ministerului de Finante ca "este nevoie de un management mai atent al trezoreriei pentru ca finantarea si refinantarea imprumutirlor de pe piata interna si de pe cea externa sa fie mai predictibila".
Joi, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a reafirmat intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a emite eurobonduri in primul trimestru al acestui an, turul de prezentare a ofertei urmand sa inceapa in cel mult doua saptamani.
Deficitul bugetar convenit de Romania cu FMI pentru 2010 se ridica la 5,9% din produsul intern brut (PIB), iar Tanasescu a precizat ca FMI nu a stabilit inca tintele trimestriale privind deficitul public. El a adaugat, insa, ca "Romania va atinge aproape jumatate din deficitul convenit pentru anul 2010 pana la data de 30 iunie, deficitul fiind impartit aproape in jumatate, cu o mica pondere in plus in cea de-a doua parte a anului".
Tanasescu a tinut sa precizeze ca FMI nu a stabilit nici tinte trimestriale de crestere economica pentru Romania si ca nu crede ca somajul va atinge in acest an 10%.
"Este clar ca va exista o tendinta de crestere a somajului, insa nu cred ca va atinge doua cifre", a mai spus Tanasescu.
Boardul executiv al FMI a finalizat vineri a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST).
Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri