Locuintele vechi, fara reabilitare termica, excluse din Prima Casa
Data publicarii: 24-02-2010 | ImobiliareLocuintele vechi nu vor putea fi cumparate prin programul "Prima Casa" decat daca se incadreaza intr-una din clasele A, B sau C de eficienta energetica, criteriu aplicabil incepand cu data introducerii certificatului energetic.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), certificatele energetice vor fi introduse de la 30 martie, blocurile reabilitate termic urmand sa fie scutite de eliberarea acestui document.
Certificatul arata performanta energetica a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Noile norme ale programului mai arata ca imprumuturile acordate prin "Prima Casa" vor fi garantate diferentiat, in functie de vechimea imobilului.
In ceea ce priveste valoarea finantarilor, bancile vor transmite Fondului de Garantare a Creditelor IMM, care deruleaza programul "Prima Casa", si Ministerului Fnantelor, in termen de maximum sapte zile calendaristice, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica in program si valoarea estimata a finantarilor care vor fi garantate in 2010.
In cazul in care valoarea totala a finantarilor comunicate depaseste plafonul de 700 milioane de euro, alocat pentru acest an, Fondul este autorizat sa efectueze, cu acordul prealabil al ministerului, alocari pro-rata in cadrul programului.
Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupra locuintelor achizitionate prin program, in favoarea statului, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare a acestora pe o perioada de cinci ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii. Pana la data receptiei finale a locuintelor va fi aplicata ipoteca legala de rang I si asupra terenurilor pe care casele urmeaza sa fie construite. Locuinta nu poate fi vanduta in acest interval de cinci ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri