Grecii isi apara cu bata salariile si pensiile

Data publicarii: 25-02-2010 | International

Greva ce a izolat tara de restul lumii a degenerat in violente. Populatia nervoasa a pus lacatul pe scoli, spitale si chiar pe siturile arheologice si s-a pus pe batai cu politia.

Guvernul grec nu a scapat de ce se temea cel mai tare: miscari sociale de proportii. Imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate necesare reducerii uriasului deficit, sute de mii de greci au iesit in strada, la greva. A fost paralizat traficul aerian, rutier si naval.

Niciun avion nu decola ori ateriza ieri in Grecia, feriboturile nu plecau din porturi, trenurile nu paraseau garile, relateaza BBC. Au ramas ferecate scolile, spitalele, primariile, ministerele si chiar siturile arheologice.

In orasele mari au fost organizate proteste la care au participat sute de mii de oameni. Manifestatia din centrul Atenei, la care s-au strans zeci de mii de oameni, a degenerat in confruntari intre tineri si politisti, primii aruncand cu pietre si cocteiluri Molotov iar ultimii raspunzand cu gaze lacrimogene si lovituri de baston. Cativa dintre protestatari au incercat sa vandalizeze hoteluri si magazine, politia reusind insa sa ii impiedice.

Sindicatele, mobilizate

Capacitatea de mobilizare este extrem de mare in Grecia, cele mai mari doua organizatii sindicale (GSEE pentru sectorul privat si ADEDY pentru cel public) numarand peste doua milioane de membri. Ambele organizatii se opun masurilor de austeritate dorite de guvernul Papandreu.

"Poporul grec isi da seama foarte bine care este situatia financiara a tarii...e groaznica...dar masurile nu sunt corecte", a explicat seful GSEE, Yannis Panagopoulos. Greva nationala nu i-a impresionat de aceasta data pe guvernanti: vicepremierul Theodorus Pangalos a promis ca planul economic se va desfasura asa cum a fost anuntat.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: