APAF vrea ca 4.000 de inspectori fiscali sa fie cercetati penal

Data publicarii: 25-02-2010 | Finante-Banci

Incepand cu 1 ianuarie 2008 persoanele fizice care au facut tranzactii imobiliare, depasind un plafon de 35.000 de euro, trebuie intregistrate ca platitoare de TVA si sa achite astfel taxa aferenta. In acest scop au fost efectuate o serie de controale, considerate de catre Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) ca fiind unele abuzive.

"Avand in vedere numarul mare de contribuabili care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006 - 2008 si capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala, s-a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de cinci tranzactii intr-un an)", sustin reprezentantii ANAF intr-un comunicat, precizand ca in perioada 2006 - 2008 au indeplinit aceste conditii 7.145 de persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, cu o valoare totala de 14.886 milioane lei.

In acest caz presedintele APAF, Garbis Kehaiyan, considera ca solicitarea de a se plati pentru tranzactiile efectuate inainte de 1 ianuarie 2008 nu are niciun temei pentru ca nu poti sa ceri o taxa din moment ce nu a existat o lege in acest sens. "Nu exista o lege a dezvoltatorului, asa ca nu poti sa ceri TVA de la dezvoltator daca in Codul Fiscal nu este precizat acest lucru", a declarat presedintele APAF intr-o conferinta de presa. In plus, acesta a atras atentia asupra faptului ca  "poti sa declari o persoana impozabila doar daca sunt indeplinite cinci conditii, iar autoritatile cred ca doar plafonul de 35.000 de euro este suficient, ceea ce nu este in niciun caz normal",  a spus reprezentantul APAF.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: