Eliminarea comisionului de rambursare anticipata va ieftini creditele

Data publicarii: 26-02-2010 | Finante-Banci

Modificarea legislatiei privind comisioanele de rambursare anticipata a imprumuturilor va conduce la cresterea concurentei intre banci, la reducerea ratelor dobanzilor si repornirea procesului de creditare, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu. Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a aratat, intr-un raport publicat recent, ca acest comision limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. Raportul, elaborat in urma analizei cazurilor pe care le-a investigat de-a lungul timpului, arata ca in conditiile in care dobanda este variabila, si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade, in Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.

Bancile trebuie sa modifice, pana in septembrie, aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari ale Uniunii Europene si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: