Legislatia de inchidere a bancilor va fi completata

Data publicarii: 02-03-2010 | Finante-Banci

Potrivit Memorandumului Tehnic de Intelegere incheiat in data de 5 februarie cu Fondul Monetar International, amendamentele legale pentru cadrul de inchidere a bancilor, ce vor fi elaborate prin consultare cu FMI, trebuie sa fie promulgate pana la sfarsitul lunii martie 2010. Ele vor include o serie de elemente specifice atat legislatiei bancare, cat si celei de lichidare.

Astfel, Legea institutiilor de credit va specifica un declansator clar pentru numirea obligatorie si din timp a unui administrator special bazat pe un prag reglementat.  Administratorul special va primi competente noi pentru a putea sa implementeze cu promptitudine o gama larga de masuri de restructurare, incluzand achizitia si asumarea, vanzarea de active, transferuri de depozite si diminuarea capitalului pentru a absorbi pierderile. 

Legea va autoriza Banca Nationala a Romaniei sa stabileasca competentele si atributiile administratorului special dintr-un amplu set de competente stabilite in lege, competente ce pot include puteri manageriale vaste, inclusiv pe cele ale Consiliului Director, Directiei sau Consiliului de Supraveghere.

Integral in Financiarul