Contrabanda cu tigari: +50%. Vladescu vrea un DNA pentru ANAF

Data publicarii: 03-03-2010 | Actualitate

In timp ce guvernul majoreaza taxele, ca singura varianta pentru suplimentarea Bugetului statului, lovind direct in mediul privat, afacerile evazionistilor infloresc. De exemplu, piata neagra a comertului cu tigarete din Romania a crescut alarmant in primele doua luni ale anului, dupa ce Executivul a decis majorarea accizelor, chiar in avans fata de calendarul convenit cu Uniunea Europeana.

Volumul contrabandei a urcat in luna februarie cu aproximativ 50%, la 36,2% din totalul pietei, comparativ cu nivelul de 22%,  inregistrat la sfarsitul lui 2009. Principalii producatori autohtoni de tigarete acuza neimplicarea autoritatilor in stoparea acestui fenomen: "Daca nu se vor lua masuri concrete, la sfarsitul anului vom asista la ocuparea a peste jumatate din piata de catre acest «concurent» ilegal - contrabanda, iar pierderile provocate Bugetului de stat vor depasi cifra de un miliard de euro".

Integral in Financiarul

Info plus:

Contrabanda cu tigarete a crescut alarmant in ultima perioada si a devenit in acest moment liderul in volum al pietei de tigarete din Romania. Expansiunea fara precedent a pietei negre a fost cauzata de cresterea abrupta a accizei din ultimul an. Principalii producatori de tigarete din Romania - British American Tobacco Romania, Japan Tobacco International Romania si Philip Morris Romania estimeaza ca pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabanda se vor situa in acest an la peste 1 miliard de Euro.

Conform studiului realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36.2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru al anului 2009.

"Inceputul anului 2010 este o perioada de schimbari majore, care au determinat "ruperi de trend" in forma pietei de tigarete, manifestate prin cresterea semnificativa a contrabandei. In prezent, contrabanda preia pozitia de lider cu o cota volumica de 36.2% la nivel national, depasind astfel pe oricare alt jucator din categorie", a declarat Marian Marcu, Managing Partner, Novel Research.

Principalii producatori de tigarete din Romania considera ca aceasta situatie este una foarte grava si isi manifesta disponibilitatea de a identifica impreuna cu autoritatile competente masuri urgente si eficiente de lupta impotriva contrabandei.

"Este necesara o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa protejeze jucatorii legitimi de competitorii ilegali si sa contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul in curs la peste 1 miliard de euro. Daca anul trecut contrabanda detinea prima pozitie in termeni de profit, odata cu ianuarie 2010 a preluat conducerea si la volumele vandute", a afirmat Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est.

"Romania se confrunta cu o adevarata explozie a comertului ilicit cu tigarete, cu consecinte dramatice asupra pietei legale. In lipsa unor actiuni rapide, hotarate si consecvente din partea autoritatilor pentru stoparea acestui flagel, efectele se vor extinde pe tot lantul de distributie. Industria legala, incluzand producatorii, distribuitorii, comerciantii mici si mijlocii, angrosisti si marile lanturi de magazine vor pierde o sursa principala de venit si, in consecinta, o parte din acestia isi vor restrange activitatea sau se vor inchide, iar bugetul de stat va fi afectat in mod consistent. Toate acestea vor avea un impact dramatic la nivelul economiei - evaziune fiscala si criminalitate crescuta. Speram ca echipa guvernamentala intelege dimensiunea contrabandei si, ca intotdeauna, suntem deschisi dialogului cu autoritatile competente menite sa identifice masuri urgente si eficiente de lupta impotriva contrabandei cu tigarete", a declarat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Romania si Bulgaria, Philip Morris Romania.

"Ne exprimam ingrijorarea cu privire la amploarea fenomenului si speram sa gasim impreuna cu autoritatile caile optime pentru combaterea acestuia, in paralel cu clarificarea cadrului juridic al contrabandei - care sa fie definita in raport cu teritoriul vamal national si nu doar perimetral - si, totodata, cu stabilirea unui calendar de crestere a taxelor pe termen mediu si lung, astfel incat sa se evite pe viitor asemenea situatii de criza", a spus Gilda Lazar, Director Corporate Affairs&Communications, Japan Tobacco International Romania.

Conform studiului Novel Research, cel mai mare nivel al fenomenului se inregistreaza  in zonele de nord si de vest, unde contrabanda cu tigarete a ajuns sa reprezinte jumatate din vanzarile totale de tigarete.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat - in 2009, cele 3 companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de Euro, din accize si TVA.

Redactia BankNews.ro