Convalescenta economiei va dura minimum 2 ani

Data publicarii: 09-03-2010 | Economie

Economia Romaniei ar putea creste anul acesta la 2%, dar nu va fi nicidecum o crestere solida, sustine economistul sef al ING Bank. ''PIB-ul Romaniei va inregistra anul acesta o crestere de 2%, dar asta se va intampla doar pentru ca anul trecut a inregistrat o scadere foarte mare. In plus, economia nu va avea o crestere solida, pentru ca nu are de unde sa fie una solida. Avem inca o economie cu foarte multe probleme, masurile luate de autoritati au fost lente, ce au condus doar la o restructurare lina, iar de aici economia va avea o crestere lina cel putin in urmatorii 2 ani'', a declarat, pentru Curierul National, Alexandru Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Printre indicatorii care ar putea duce la o crestere a economiei, Chidesciuc este de parere ca lichiditatea injectata de BNR in piata, care a condus la o scadere a dobanzilor, va ajuta economia. ''Prabusirea puternica a economiei in 2009, rata dobanzilor a scazut foarte mult, datorita banilor injectati de BNR in piata, dar si imbunatatirea mediului de afaceri vor conduce spre o crestere economica de 2% in acest an'', sustine economistul ING Bank.

ING: Exporturile vor merge ceva mai bine, dar nu foarte bine

In ceea ce priveste exporturile, Chidesciuc ne-a spus ca acestea ''vor merge ceva mai bine anul acesta decat importurile, dar nu mult mai bine''. ''Exporturile au fost un impuls pentru economie anul trecut, dar asta s-a intamplat in conditiile in care importurile au inregistrat o scadere puternica. Totodata, exporturile au avut o contributie pozitiva, pana in ultimul trimestru cand si acestea au scazut, iar trendul acesta va continua si in 2010. In acest an vor creste atat importurile, cat si exporturile, de aceea nu ne putem baza foarte mult pe o crestere a PIB-ului datorita exporturilor'', a declarat Alexandru Nicolae Chidesciuc.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: