Proprietarii locuintelor de lux scad vertiginos pretul

Data publicarii: 10-03-2010 | Imobiliare

Previziunile specialistilor in ceea ce priveste semnele de revenire a pietei imobiliare autohtone au determinat o crestere a numarului de oferte. Euforia unei posibile relansari a pietei i-a impins pe nou-veniti in domeniu sa aiba asteptari prea ridicate si sa solicite preturi cam piperate pentru gusturile cumparatorilor.

Acum, dupa doua luni dupa ce au lansat ofertele, proprietarii locuintelor de lux au inceput sa aplice discounturi masive, chiar si de 50%, in speranta ca vor vinde ceva. Fie ca vorbim de foste ambasade, sedii prestigioase de firme, hoteluri sau resedinte private, toate aceste imobile sufera, iar acest fenomen se simte la nivelul intregii tari.

Daca asa stau lucrurile in cazul proprietarilor nou-veniti in piata, cei deja existenti nu practica astfel de reduceri. Ajustarile sunt ceva mai temperate si am putea vorbi de un procent de maximum 15%. "Este specific perioadei de criza ca unii proprietari disperati sa lase foarte mult la pret. Acestea sunt insa cazuri punctuale, pentru ca pe segmentul de lux marea majoritate a proprietatilor au scazut cu cel mult 15%, de la inceputul anului", a declarat, pentru Curierul National, Razvan Muntean, director general Imopedia.ro.

Pe baza anunturilor inscrise in portal, imobiliare.ro a realizat  topul celor mai spectaculoase reduceri de pret ale imobilelor in Bucuresti si principalele orase din tara.

Bucuresti - Imobilele de lux, cu pana la 50% mai ieftine

Primul loc in topul celor mai spectaculoase reduceri de preturi, realizat de imobiliare.ro,  de la inceputul anului este ocupat de o vila prestigioasa din zona 13 Septembrie. Daca in ianuarie, proprietarul astepta pentru acest imobil 4.800.000 de euro, in prezent, suma ceruta este cu peste 40% mai mica, adica 2 milioane de euro, ajungand la 2.800.000 de euro. Imobilul cu 8 camere are o suprafata utila de 700 mp, a fost construit in 2000 si are dotari ultramoderne.

Pe locul urmator in topul celor mai spectaculoase ieftiniri ale imobilelor bucurestene se situeaza o vila noua, construita in 2008, cu 8 camere, amplasata in zona Matei Voievod. Cu un teren de 530 mp, imobilul a fost scos pe piata la inceputul lunii ianuarie pentru 2.500.000 de euro, pentru ca in luna februarie pretul cerut sa scada cu 900.000 de euro. Doua imobile bucurestene au avut parte de reduceri a pretului de strigare cu 750.000 de euro: un imobil cu 15 camere construit in perioada interbelica, situat in zona Kiseleff si o vila cu 19 camere din zona Batistei, construita in 1940. Pentru primul imobil care are un teren aferent de 441 mp, proprietarul spera sa obtina la inceputul lunii ianuarie 2.500.000 de euro. Cel de-al doilea si-a redus pretul cu aproape 50%, de la 1.550.000 euro la 800.000. Suprafata utila este de 580 mp la care se adauga un teren de 350 mp.

In Brasov, cea mai mare reducere de pret de la inceputul anului si pana in prezent a fost inregistrata de un imobil cu 3 camere situat in centrul istoric al orasului. Daca la inceputul lunii ianuarie pretul solicitat era de 335.000 de euro, intre timp a fost aplicata o reducere de peste 45%, astfel incat, in prezent, proprietarul se declara satisfacut si cu suma de 180.000 de euro.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: