Supravietuitorii crizei: Ghid de prim ajutor economic pentru 2010

Data publicarii: 10-03-2010 | Afaceri

Financiarul prezinta astazi o mica parte din raspunsurile managerilor a 1.400 de companii care au raspuns campaniei "Cum sa supravietuim in 2010. Ghid de prim ajutor economic", dupa ce la inceputul anului v-am oferit un amplu studiu privind supravietuirea pe timp de criza realizat de IRES la comanda cotidianului nostru. De la seful Vodafone Liliana Solomon pana la patronul de la Transavia, Ioan Popa si continuand cu seful de la Praktiker, Monica Hodor, managerii au raspuns celor 10 intrebari ale "Financiarul", care au mers de la realitatile pietelor pe care activeaza pana la masuri pe care sa le iei sau nu pe timp de criza si terminand cu previziuni pentru urmatorii trei ani.

Cum vede seful de la Orange piata telecom pe urmatorii trei ani? Care sunt masurile pe care directorul de la Vrancart crede ca ar trebui sa le ia o firma pentru a trece mai usor peste criza? Cum vede economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, relansarea creditarii private, dar si finantarea sectorului agricol?

Cat mai dureaza Marea Inghetare a Creditarii Private?

Marea problema a tuturor companiilor pe timp de criza: lipsa creditarii? Ce spun bancile?

"Creditarea privata continua si a continuat, BCR si alte banci sustinand permanent atat sectorul companiilor, cat si pe cel al gospodariilor populatiei prin acordarea de noi credite. Cererea solvabila de credite este insa mai scazuta in comparatie cu anii anteriori si estimam ca va ramane la aceste niveluri relativ reduse inca o perioada de timp din cauza situatiei dificile din economie cu reflex in piata muncii - somaj in crestere, venituri in scadere, incertitudini cu privire la viitor", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Incetinirea creditarii de anul trecut este, pe de-o parte, o consecinta a contractiei semnificative a cererii din partea sectorului privat - atat companii, cat si populatie, iar pe de alta parte un efect al inaspririi politicii de creditare de catre banci, in conditiile crizei economice, care a determinat si cresterea costurilor de finantare in plan international. Pe aceste baze, bancile s-au orientat mai puternic in anul 2009 catre finantarea sectorului public, inclusiv din nevoia de a-si plasa lichiditatile in instrumente sigure, pe fondul incertitudinii din piata. Aceasta tendinta a fost insa una episodica, temporara, justificata si de nevoia mare de finantare a deficitului public de anul trecut", spune Rosalia Pal, economistul-sef al UniCredit.

Nici oficialii Intesa SanPaolo nu se hazardeaza sa ofere un termen pentru momentul dezghetarii creditarii private. "Inghetarea" creditarii in 2009 a fost determinata de mai multi factori in contextul crizei economice globale. Gradul de indatorare destul de ridicat din partea populatiei a condus la scaderea cererii. Pe de alta parte, prudenta a caracterizat atat bancile, dar practic, in egala masura, si companiile si persoanele fizice. Riscul a devenit un factor determinant pe piata creditarii private", spun oficialii Intesa SanPaolo.

Ce vor de la guvern?

Ce vor managerii primelor 1.400 de companii de la guvern? Care ar fi primele trei masuri pe care guvernul ar trebui sa le ia si care dintre masurile de pana acum nu le-au fost de vreun folos?

Raspunsul directorului de la Teraplast, Ioan Viciu, e scurt si concis. "Simplificarea sistemului de decontare a lucrarilor de infrastructura, asigurarea finantarii pentru proiectele publice si  a cofinantarii pentru proiectele de infrastructura finantate din fonduri europene, plata TVA la incasare, nu inainte, si flexibilizarea codului muncii" sunt asteptarile imediate ale directorului general al Teraplast.

Din piata de asigurari se doresc noi deduceri fiscale. "Piata de asigurari si cea de pensii private ar putea fi incurajate de autoritati prin introducerea de deductibilitati fiscale. De asemenea, asteptam o reforma in sanatate care va conduce la incurajarea segmentului de asigurari de sanatate", spune Marie Kovarova, CEO Generali Asigurari.

Patronul de la Transavia Alba Iulia, Ioan Popa, unul dintre principalii jucatori din aceasta piata, are un discurs si mai acid la adresa guvernului. "Nu cunoastem nicio masura luata de guvern pentru sustinerea companiilor romanesti pentru a trece mai usor peste perioada economica dificila. Eu nu pot sa dau masuri in afara sistemului, masuri se pot da atunci cand cunosti sistemul in interior. Inainte de a aplica un tratament unui bolnav, prima data trebuie sa il consulti. Fiecare masura care se ia intr-o unitate, intr-un domeniu de activitate la nivel local sau regional reprezinta un caz particular, nu poate fi general valabil pentru orice situatie", afirma Ioan Popa.

Sa trecem si la unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piata locala. "Pentru a diminua cat mai mult potentiale efecte negative ale unei eventuale situatii de criza si pentru a asigura o continuitate a businessului este nevoie sa actionezi si sa abordezi orice problema intr-o maniera proactiva, reducand cat mai mult din riscurile predictibile. Din pacate, se pare ca guvernul a facut si face exact invers, reactionand dupa producerea evenimentelor sau nereactionand deloc. Daca ar fi sa vorbim de masurile luate de guvern, cred ca singura masura buna luata a fost ca nu s-a luat nicio masura de modificare in sus a taxei pe profit sau a TVA", spune Wael El Ghadban, directorul general al Top Brands Distribution.

Alti manageri s-au aratat mai reticenti in raport cu masurile luate de executiv, multi dintre ei preferand sa nu furnizeze un raspuns la intrebarile legate de guvern si politicile acestora.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: