Girantii, victime colaterale ale concedierilor

Data publicarii: 12-03-2010 | Finante-Banci

Daca ati girat amici sau colegi de serviciu acum 3-4 ani, atentie mare la valurile de concedieri din ultima perioada: s-ar putea sa va treziti cu o notificare din care veti afla ca sunteti bun de plata daca cel pe care l-ati girat tocmai a ramas fara serviciu si nu mai poate achita datoria.

In perioada de expansiune a creditelor, girantii nu erau prea greu de gasit si de convins. La urma urmei, mai toata lumea alerga dupa imprumuturi, bancile erau generoase, amicul/colegul venea cu formularele, uneori nici nu mai era nevoie ca girantul sa mearga la ghiseu. Daca nu girai, puteai strica o prietenie… Pericole? Economia mergea, imobiliarele cresteau, valurile de concedieri erau un cosmar incheiat in '98-'99. Cati dintre cei care au semnat un contract de girant si-au pus serios problema ca la un moment dat chiar s-ar putea sa plateasca ei in locul debitorului? Solvabilitatea imprumutatului? "Hai, dom'le, ca nu se intampla nimic!" Cati au citit cu atentie hartiile pe care l-au semnat? stiti, de pilda, ca pana la executarea silita a datornicului bancile prefera sa bata, mai repede, la usa girantului? Iata cateva posibile solutii de uz general, in cazul in care ati girat si va intrebati ce puteti face daca deveniti victima colaterala.

Girul financiar acordat cuiva nu este o chestiune de sertar, mai cu seama in perioada de criza. Ar trebui sa fiti la curent - discret - cu situatia financiara a persoanei pe care ati girat-o. De vreme ce v-ati expus pentru debitor, e bine sa discutati deschis in ce masura exista riscul ca amicul/colegul sa nu poata plati. Nu inseamna neaparat ca persoana sa va prezinte lunar un raport asupra bugetului personal, dar daca a rupt legatura cu dvs. sau refuza sa discute despre acest subiect, cred ca puteti avea motive de ingrijorare.

De regula, girantii se recruteaza din cercul de prieteni/colegi. N-ar fi rau sa stiti cine este celalalt girant si sa luati legatura cu el. Doua persoane pot avea mai multa forta de presiune si, daca debitorul e bine intentionat, in trei puteti gasi mai usor o solutie.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: