Dezghet pe piata locuintelor noi

Data publicarii: 15-03-2010 | Imobiliare

In unele orase mari din tara, tranzactiile cu apartamente nou-construite dau semne de revenire, la preturi tot mai mici. Pretul a incetat sa fie un element decisiv in realizarea unei tanzactii imobiliare, in mai multe orase din tara. Clientii care pot cumpara acum insista mult pe calitate.

Cea mai ieftina oferta pe apartamente noi in Suceava este de 730 de euro pe metru patrat. In rest, preturile variaza in jurul a 850 de euro pe metru patrat. Anul trecut, aceleasi locuinte aveau preturi de 1.200 de euro pe metru patrat. Si preturile inca mai scad.

"Multi dintre cei care cumpara un apartament nou isi asigura finantarea prin sume obtinute din vanzarea unuia vechi. Diferentele de pret intre cele doua categorii sunt foarte mici si asta incurajeaza acest tip de tranzactii", spune Mihai Olimpiu, director al agentiei Imostar Suceava. Proprietarii de apartamente vechi nu au fost presati sa lase mult din pret, in timp ce dezvoltatorii au fost constransi sa faca acest lucru. De aici a aparut paritatea de preturi intre aceste categorii.

Dezvoltatorii sunt taxati de piata

Nu in toate orasele din tara situatia este la fel de buna ca in Suceava. In Tirgu Mures, spre exemplu, e plin de blocuri noi, dar nu se vinde mai-nimic in aceasta perioada. Principalul motiv il constituie perceptia negativa din piata in ceea ce priveste calitatea constructiilor.

De asemenea, multi clienti iau in calcul, cand este vorba despre un imobil nou, posibilitatea de a plati sume foarte mari la intretinere.

Costul mediu pe metru patrat pentru o locuinta noua finisata este de 800-900 de euro. In cazul imobilelor vechi, acestea costa intre 700 si 730 de euro pe metru patrat.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: