Suntem ultimii in Europa la creditele ipotecare: doar 270 de euro/locuitor

Data publicarii: 15-03-2010 | Finante-Banci

Romania ocupa ultimul loc pe piata creditelor ipotecare din regiune. Creditul mediu per locuitor era, la finele anului trecut, de numai 270 de euro, mult sub nivelul din regiune. Totodata, perspectivele pentru urmatorii ani arata faptul ca decalajul dintre Romania si celelalte state din Europa Centrala si de Est nu se va reduce.

Valoarea creditelor pentru locuinte a crescut, pe parcursul anului trecut, cu aproape 10% - calculat in euro. Totodata, datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, in ianuarie 2010, soldul imprumuturilor ipotecare a urcat cu 1,4%. Iar principalul motor de crestere a finantarilor pentru locuinte a fost programul guvernamental "Prima casa".

sursa: financiarul.com

Dar, in pofida acestor cresteri, piata ipotecara din tara noastra este cea mai putin dezvoltata. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, valoarea imprumuturilor pentru locuinte reprezinta mai putin de cinci procente. In alte state din regiune, nivelul depaseste 10%. Mai mult, in statele din vestul Europei, ponderea variaza intre 50% (Germania) si aproximativ 100% (Olanda).

Totodata, si privit din perspectiva datoriei medii, piata creditelor ipotecare din Romania este inca mult in urma. Raportat la numarul de locuitori, valoarea medie a unui imprumut pentru locuinte este de numai 267 de euro. In schimb, in Bulgaria, nivelul depaseste 560 de euro. Iar in Ungaria, creditul mediu se apropie de 770 de euro per locuitor.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: