Planul secret al lui Patriciu

Data publicarii: 15-03-2010 | Afaceri

Primul miliardar roman din celebrul top "Forbes" se pregateste sa le dea o grea lovitura celor mai saraci intreprinzatori de la noi. Dinu Patriciu ameninta chioscurile de cartier cu o retea de sute de magazine pe roti, adaptate tehnic pe platforme auto. Va vinde orice sub preturile pietei, beneficiind de costuri reduse si mizand inclusiv pe traditionalul "comert pe datorie". Asupra afacerii si a omului din spatele ei se pastreaza secretul. EVZ a descoperit insa planul lui Dinu Patriciu printr-o investigatie jurnalistica demarata in Bucuresti, continuata in cartierul financiar din Amsterdam si finalizata in Fribourg, cel mai pitoresc canton elvetian.

Proiectul magnatului ar putea fi demarat la sfarsitul primaverii. Obiectivele sunt ambitioase: magazine situate la o distanta de maximum 300 de metri unul fata de altul, mai intai in Bucuresti, apoi in principalele orase din tara. Din acest business va mai castiga, indirect, Ion Tiriac - un alt miliardar roman din topul "Forbes".

CINE CASTIGA. Dinu Patriciu. In umbra magnatului, un imperiu comercial se ridica discret, sfidand criza si speculand saracia.

CINE PIERDE. Intreprinzatorul de cartier. Chioscul non-stop de la coltul blocului in care locuiti este amenintat de faliment.

CUM SE VA INTAMPLA. Sute de magazine pe roti, ultra-functionale, adaptate tehnic pe platforme de TIR, vor impanzi zonele urbane de locuinte. Initial, reteaua va deveni functionala in Bu curesti. Apoi, in marile orase. Se va vinde orice: de la paine si apa, la tigari si vata. Costul chiriilor este eliminat, iar cel al transportului mult diminuat. De ce? Pentru ca magazinele sunt mobile, se autoaprovizoneaza si au propriul spatiu. Efectul? Vor vinde sub preturile pietei, marfurile avand adaosuri "prietenoase" datorita investitiilor reduse.

STADIUL. Afacerea intra in ritm alert si se va derula prin firma Mic.Ro Retail, infiintata la sfarsitul lunii octombrie 2009. In etapa aceasta, cinci analisti financiari fac prospectiuni pentru companie. Din business va mai castiga, indirect, un alt miliardar roman din topul "Forbes": Ion Tiriac.

Societatea Tiriac Leasing a inaintat cea mai avantajoasa oferta pentru TIR-uri Mercedes cu platforme de remorca adaptabile. Cumparate in sistem leasing, magazinele mobile isi vor amortiza costurile "din mers". Primele vor fi amplasate la sfarsitul primaverii. Pe termen lung, obiectivul Mic.Ro Retail este ambitios: magazine situate la o distanta de aproximativ 300 de metri unul fata de altul.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: