Anca Bidian (Kiwi Finance): Criza s-a terminat!

Data publicarii: 16-03-2010 | Economie

Din randul oamenilor de afaceri, ba chiar si al bancherilor, se aud voci care spun tot mai raspicat ceea ce se parea ca nu vom auzi prea curand: criza s‑a terminat!

Deja‑vu. Surprinzator, cele mai transante si optimiste declaratii vin dintr-o piata aproape spulberata de turbulentele unui 2009 al creditelor blocate. "Criza s‑a terminat. Sa vina cineva sa ma contrazica daca are argumente", spune cu inflacarare Anca Bidian, fondator Si vicepresedinte al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania. Iar in timpul asta scoate la iveala un "flip‑chart" pe care sunt trecute unele sub altele, cu liniuta, in jur de zece argumente - date macroeconomice adunate pentru angajatii ei neincrezatori - care ii confirma teoria ca "s‑a zis cu criza".

Bidian a trait Sapte ani in Canada, timp in care a trecut prin doua recesiuni Si a observat ca, de regula, oamenii realizeaza prea tarziu ca un ciclu economic s‑a incheiat Si a inceput altul.

"Nu o sa iasa nimeni la televizor sa ne spuna «fratilor, s‑a terminat criza». Cei care iSi asuma primii riscurile au de caStigat, iar ceilalti, care iSi vor face curaj ultimii, vor rata toate opor-tunitatile", spune ea.

Nu ignora nici o clipa faptul ca economia romaneasca mai are destule probleme, dar e convinsa ca am in-trat intr‑o perioada de redresare, o redresa-re al carei ritm se va accelera pe zi ce trece. O opinie intarita Si de Murat Atay, pre-Sedintele bancii cu capital turcesc Garanti Bank, care spune Si el ca "suntem aproape de finalul recesiunii".

SONERIILE DE ODINIOARA. Optimismul celor doi oameni de afaceri intervievati de MONEY EXPRESS nu e numai la nivel declarativ. Garanti Bank, o banca de talie mica, dar foarte agresiva, Si‑a propus o creStere cu 50% a activelor bancare in 2010, dupa un 2009 in care a urcat in topul bancilor din Romania de pe locul 23 pe 17. In timp ce bancile mari stagneaza, Garanti are ca obiectiv deschiderea a 50 de noi sucursale in Romania pana la inceputul lui 2012.

"In cinci ani vrem sa ajungem in topul zece al bancilor din Romania", spune Atay. Ambitioase sunt Si planurile Ancai Bidian de la Kiwi Finance: "Am trecut la planul de dezvoltare Si recrutam agresiv". O afirmatie cel putin neverosimila daca ar fi fost facuta anul trecut, cand multi brokeri de credite Si‑au plecat capetele sub ghilotina crizei. Doua dintre numele mari - Credit Team Si Ipoteci Direct - Si‑au inchis portile in 2009, iar cei care au ramas in picioare s‑au vazut obligati sa reduca drastic costurile pentru a putea supravietui. Kiwi Finance, de exemplu, a intermediat in 2009 credite in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, o valoare de noua ori mai mica fata de volumul de 180 de milioane de euro din 2008.

Scadere ce a impus inchiderea mai multor puncte de lucru Si reducerea la jumatate a numarului de angajati: de la 225 la 110. "Primele doua luni ale lui 2009 au fost negre. Parea ca vine sfarSitul lumii", povesteste, acum, vicepresedintele Kiwi Finance. "Eu am fost convinsa ca nu e sfarsitul, ca orice incepe se Si termina. Dar e nevoie de multa luciditate, de forta si de mijloace financiare Si umane ca sa rezisti pana cand se termina", adauga Bidian. Cel mai greu de suportat, povesteSte ea, a fost liniStea de la departamentul de vanzari. "In 2008, acolo sunau intruna telefoanele. Linistea aia de anul trecut... a fost cumplit. Le spuneam «dar sunati‑va unii pe altii sa mai auziti sonerii»".

Integral in Money Express

Ultimele stiri pe BankNews.ro: