2012 - sfarsitul financiar al lumii asa cum o stim

Data publicarii: 17-03-2010 | International

Peste doi ani, datorii considerate "riscante" in valoare de 700 miliarde USD ale corporatiilor, autoritatilor locale si ale Guvernului federal ajung la scadenta in SUA, ceea ar putea atrage o criza mai grava decat cea din septembrie 2008.

Un "sfarsit financiar al lumii" ar putea fi mult mai aproape decat isi inchipuie cei care cred ca criza economica este pe cale de a fi depasita. State cu economii solide isi vor pierde statutul de debitori siguri, companii si autoritati locale din toata lumea, ba chiar si Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate ca niciodata in istorie de scandenta unor datorii "riscante".

Circa 700 miliarde din acest tip de "junk debt" vor trebui rambursate in 2012 - acelasi an care va aduce "sfarsitul lumii", potrivit unor previziuni atribuite mayasilor si facute populare in toata lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere intre sumbrele perspective ale sistemului financiar mondial si un film la moda a fost facuta intr-o analiza a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarma este tras de economisti, care se asteapta la nenumarate falimente in sistemul bancar american si la blocarea accesului la credite pentru companii, din cauza uriaselor datorii scadente in urmatorii 2-4 ani. "O avalansa se pregateste pentru 2012 si mai incolo", avertizeaza Kevin Cassidy de la agentia de rating Moody's.

Un astfel de scenariu este plauzibil pentru ca perioda de maturitate a creditelor luate si a obligatiunilor emise incepand cu 2007 este de 5-7 ani, crede Diane Vazza, de la Standard & Poor's. Pietele financiare vor fi coplesite de cereri de refinantare a datoriilor scadente si doar firmele (de asteptat sa fie foarte putine!) care vor reusi pana atunci sa iasa din recesiune vor rezista.

"Ziua Judecatii" pentru marii debitori

O "zi a judecatii" va surveni, in 2012, pentru debitorii care s-au imprumutat cu mare usurinta pana in 2007, pentru aceia care au luat credite de urgenta (fortati de dificultatile aduse de criza financiara din 2008) si pentru cei care, desi aveau datorii scadente in 2009 si 2010, au obtinut reesalonari ale platilor. Intre acesti mari datornici din SUA se numara companii, spitale si servicii locale de utilitati publice, dar si Guvernul federal.

Datoria publica a SUA va trece de 11.450 miliarde USD in 2012 si va depasi 12.600 miliarde in 2014. In acelasi interval, pe pietele financiare ajung la maturitate obligatiuni pe care analistii le numesc "junk" - care promit dobanzi mari, dar sunt si grevate de riscuri mari ca debitorii sa fie insolventi.

In 2010, vor exista asemenea obligatiuni ajunse la scadenta, care vor totaliza 21 miliarde USD, urmand ca valoarea lor sa creasca ingrijorator. Ele vor depasi 155 miliarde in 2012, vor ajunge la 212 miliarde (2013), cu o crestere considerabila pana la 338 miliarde (2014).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: