Merkel sustine ca ajutarea rapida a Greciei nu este o masura potrivita

Data publicarii: 17-03-2010 | International

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca un sprijin rapid pentru Grecia, care se confrunta cu grave probleme bugetare, nu este un raspuns potrivit si ca problema trebuie taiata de la radacina, relateaza AFP.

"Manifestarea rapida a solidaritatii nu poate fi raspunsul potrivit", a declarat Merkel intr-un discurs adresat deputatilor germani. Din contra, "trebuie sa taiem problema de la radacina", pentru ca Grecia sa isi poata echilibra pe cont propriu finantele publice.

Nu trebuie sa "oferim ajutoare inainte de vreme, ci sa punem ordine in lucruri, orice alta decizie ar fi fatala", a declarat Merkel.

Germania se arata reticenta in ceea ce priveste acordarea de ajutoare financiare pentru Grecia, optiune dezbatuta la nivel european. Ministrii de finante din zona euro au trasat luni seara, in linii mari, un plan de ajutor pentru Grecia, care va fi aplicat numai in cazul in care va fi absolut necesar.

Merkel s-a mai declarat in favoarea posibilitatii excluderii unui stat din zona euro, idee sustinuta deja de ministrul german de finante, Wolfgang Schauble. Excluderea din zona euro ar reprezenta o ultima solutie, "in cazul in care un stat incalca in mod repetat conditiile impuse".

Mecanismele Pactului de Stabilitate, ce prevad in principal sanctiuni financiare si amenzi pentru tarile care incalca regulile de disciplina bugetara, nu sunt potrivite, a declarat Merkel, in contextul in care "o tara nu poate plati din moment ce nu are bani", asa cum este cazul Greciei in momentul de fata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: