Abateri de milioane de lei la CEC Bank

Data publicarii: 18-03-2010 | Finante-Banci

Curtea de Conturi a constatat abateri de aproape doua milioane de lei, in urma controlului efectuat la CEC Bank. Raportul institutiei pe 2008 arata nereguli in privinta licitatiilor, in organizarea si desfasurarea operatiunilor de inventariere, evidentierea in patrimoniu a terenurilor detinute, in efectuarea cheltuielilor si modul de reflectare a lor in evidenta contabila sau onorarea discutabila a unor contracte. Cu toate acestea, presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, spune ca raportul Curtii de Conturi este vechi si ca "nu este nimic spectaculos in el".

"Raportul este de un an de zile, nu e nimic spectaculos in el. Lucrurile au fost remediate intre timp. Nu am niciun fel de comentariu. Noi nu suntem institutie publica. A fost un raport de audit, nu unul de control", a declarat Ghetea la un post radio, precizand ca achizitiile se fac "dupa regulile interne ale bancii".

Desi seful CEC nu vede nimic spectaculos in raportul Curtii de Conturi, inspectorii institutiei au gasit, in urma controlului, o multime de nereguli in modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului detinut de banca. Problemele constatate in urma controlului se intind pe cinci pagini, scrise marunt, dar vom prezenta doar cateva dintre cele mai... spectaculoase.

In privinta achizitiilor, raportul arata ca a fost acceptata participarea la licitatii a unor societati comerciale care nu au indeplinit toate conditiile prevazute in caietele de sarcini ce trebuiau elaborate in conformitate cu Normele interne privind achizitia de bunuri, lucrari si servicii in cadrul Bancii. "Acest aspect a fost identificat la nivelul Centralei CEC Bank, unde s-a constatat ca, in cazul unor licitatii organizate in anul 2008, a fost acceptata participarea unor societati comerciale ale caror oferte de participare la licitatie nu au fost inregistrate in registratura CEC Bank sau care nu au depus garantia de participare la licitatie", arata raportul.

O alta problema a fost nerespectarea competentelor de aprobare a achizitiilor. S-a constatat ca achizitii de peste 250.000 de euro pe operatiune au fost aprobate de Comitetul de Achizitii, si nu de Comitetul de Directie.

Curtea de conturi arata ca nu au fost respectate nici procedurile prevazute de Normele metodologice interne CEC privind achizitia de bunuri, servicii si lucrari in cadrul bancii. Astfel, nu a fost aplicata procedura de licitatie deschisa sau restransa, in cazul achizitiilor de peste 500.000 mii de lei, si utilizarea negocierii de oferte (abatere constatata la Sucursala CEC Bank municipiul Bucuresti). In schimb a fost utilizata procedura de incredintare directa, de catre Sucursala CEC Bank Prahova.
 
Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: