Executat pentru criza monetara

Data publicarii: 19-03-2010 | International

Un fost apropiat al lui Kim Jong Il a fost gasit tap ispasitor si condamnat la moarte pentru problemele financiare care au saracit populatia. Pak Nam-ki, fost oficial insarcinat cu finantele, a platit cu viata implementarea unei reforme prin care moneda nationala s-a depreciat.

Presa sud-coreeana relateaza cazul lui Pak Nam-ki, fostul director pentru planificare si finante in Partidul Comunist din Coreea de Nord, care a fost executat acum trei zile intr-o cazarma din capitala Phenian, fiind acuzat ca "a ruinat in mod deliberat economia nationala".

Pak Nam-ki, 77 de ani, primind ca misiune revigorarea unei economii muribunde, s-ar fi facut vinovat de esecul reformei monetare din noiembrie 2009, prima reevaluare a monedei nationale (won) din ultimii 17 ani. Aceasta a avut insa un efect contrar, alimentand inflatia si penuria de produse alimentare.

Un decret din 30 noiembrie a pus capat circulatiei bancnotelor nord-coreene si a impus schimbul acestora contra a 100 de woni vechi. Sumele ce puteau fi schimbate au fost limitate, ceea ce a avut ca rezultat ruinarea economiilor populatiei, provocand ample nemultumiri.

Ingrijorati de pierderea economiilor, unii nord-coreeni au recurs la piata neagra pentru a le schimba in yuani chinezesti. In tara au inceput sa aiba loc revolte. Cea din 5-6 decembrie din orasul Hamhug s-a soldat cu executarea a 12 "agitatori". La sfarsitul lunii ianuarie 2010, nord-coreeni infometati au atacat politisti in piete, in special la Pyongsung (sudul tarii). Pentru a calma spiritele, autoritatile au ridicat la 500.000 de woni vechi suma ce putea fi schimbata.

Omul de sacrificiu

La inceputul lunii februarie, serviciile de informatii sud-coreene au semnalat disparitia de pe scena politica a lui Pak Nam-ki, luand in calcul varianta demiterii acestuia. "Supraveghem atent Nordul, pentru a gasi o explicatie pentru acest lucru", declarase la vremea respectiva purtatorul de cuvant al Serviciului national de informatii sud-coreean.

Agentia de stiri Yonhap de la Seul estimeaza ca executia lui Pak Nam-ki (de alt-fel, un apropiat al "Conducatorului iubit", care-l insotea pe acesta prin deplasarile in tara) vizeaza calmarea nord-coreenilor infometati si saraciti, pentru care a fost gasit un tap ispasitor.

Regimul comunist de la Phenian incearca, in acelasi timp, sa-si duca la bun sfarsit campania de promovare a lui Jong-un, al treilea si cel mai mic fiu al "Carmaciului", in postura de posibil succesor al acestuia.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: