Cele mai frecvente metode de fentare a Fiscului

Data publicarii: 22-03-2010 | Diverse

Utilizarea firmelor "fantoma", implicarea in tranzactii a unor firme aflate in insolventa sau implicarea ilicita a persoanelor fizice in operatiuni comerciale - sunt cateva dintre cele mai des intalnite metode folosite de afaceristi pentru a scapa de impozite.

Neplata TVA aferenta achizitiilor intracomunitare, in special la tranzactiile cu legume, fructe, cereale, carne si produse din carne, este una dintre cele mai frecvente metode prin care romanii incearca sa fraudeze Fiscul, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea "Curentul".

"Libera circulatie a marfurilor in spatiul intracomunitar este exploatata ilicit de catre unii operatori economici care, prin invocarea unor identitati fictive, cesionarea ori abandonarea firmelor care acumuleaza debite fata de bugetul de stat, incearca sa se sustraga de la plata obligatiilor fiscale", arata reprezentantii ANAF.

Sustragerea de la plata TVA aferenta cresterii de pret a produselor importate, in special bunuri de larg consum, este o alta situatie intalnita frecvent de inspectorii Garzii Financiare. Fenomenul consta, in principal, in insusirea integrala a diferentei dintre preturile modice inscrise in facturile de import si preturile practicate in mod real la comercializarea acestor produse pe piata romaneasca.

Inspirati de criza

Metodele de fentare a Fiscului au fost inspirate si de... criza financiara. Astfel, a crescut numarul situatiilor in care sunt implicate in tranzactii firme aflate in procedura de insolventa, care beneficiaza in mod nejustificat de procedura simplificata de taxare inversa.

In domeniul imobiliar, cea mai folosita metoda este implicarea unor persoane fizice in operatiuni comerciale, cu sustragerea de la plata TVA.

"Cu precadere, in perioada anilor 2006-2008, s-a remarcat o crestere semnificativa a tranzactiilor imobiliare efectuate in scop comercial de catre persoane fizice care nu se inregistreaza ca platitori de TVA, desi activitatea desfasurata, prin volumul tranzactiilor si repetabilitatea lor, are in mod evident un caracter de continuitate, in sensul definit de Codul Fiscal", arata reprezentantii ANAF.

Sunt si situatii in care sunt derulate tranzactii ilicite, urmate de solicitarea rambursarii de TVA necuvenita. Modalitatea utilizata consta in realizarea unor circuite tranzactionale fictive, care nu implica o miscare efectiva de bunuri/servicii, in baza carora ulterior sunt solicitate rambursari de TVA.

Potrivit ANAF, sunt afectate de rambursari ilicite de TVA activitati derulate in sectoare diverse precum: operatiunile de leasing, schimbarea frauduloasa a tratamentului fiscal (urmata de incercarea de lichidare a societatii comerciale implicate), operatiuni de export sau livrari intracomunitare.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: