Creditul in lei, mai scump daca se scoate cel exotic

Data publicarii: 22-03-2010 | Finante-Banci

Restrictionarea creditarii doar la moneda nationala va face traiul romanilor mult mai greu. O posibila decizie a bancherilor din Europa de a restrictiona creditele de consum doar in moneda nationala a statelor din Europa Centrala si de Est ar putea trimite romanii sa se imprumute din alte surse mult mai scumpe. Discutia pe aceasta tema s-a tinut la Atena, in Grecia, unde s-a hotarat eliminarea anumitor tipuri de creditare considerate active toxice. Potrivit analistilor economici romani, o astfel de decizie va face ca respectiva creditare, in lei, in cazul nostru, sa devina mai scumpa, pentru ca vor trebui acoperite anumite costuri de imprumut.

Efect negativ in economie

Analistul economic Aurelian Dochia crede ca efectele asupra economiei romanesti nu pot fi decat negative. "Cererea de consum ar scadea foarte mult, motiv pentru care si revenirea economiei ar putea fi pusa in pericol", spune Dochia.

El precizeaza insa ca marii bancheri trebuie sa-si invete lectia pentru faptul ca au promovat creditarea in astfel de monede precum francul elvetian, yenul japonez sau dolarul american. Pe de alta parte, reprezentanti ai bancherilor spun ca este practic imposibil ca in UE, unde moneda unica este chiar euro, sa impui o astfel de decizie.

Creditarea in moneda nationala a fost intens promovata de oficialii BNR in ultima perioada. Guvernatorul Mugur Isarescu a recomandat de foarte multe ori ca romanii sa faca imprumuturi in moneda in care sunt platiti. Alti oficiali ai BNR au avut deseori critici la adresa bancherilor care tin dobanzile mari la creditele in lei.

Fluctuatiile valutare ale monedelor exotice impreuna cu marjele de risc pe care si le-au luat bancile in cazul creditelor date au facut ca ratele sa creasca foarte mult. Daca ar fi sa comparam o rata de 100 de franci elvetieni din 2007 cu una de acum, am observa ca numai din fluctua tia valutara aceasta a crescut cu 40%. In schimb, la 100 de dolari majorarea e de 20%, iar la 10.000 yeni japonezi rata s-ar mari cu 55%. Mai mult, restantele la creditele in "moneda exotica" au cre scut de cateva ori in ultimul an.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: