Grecii de la ATE Bank au preluat Mindbank si pregatesc schimbarea conducerii

Data publicarii: 26-08-2006
Banca elena ATE Bank a anuntat preluarea pachetului de 57,125% din actiunile Mindbank pentru care a platit actionarilor aproximativ 36 mil. Euro, potrivit Ziarul Financiar. "Planul de afaceri este deja pregatit, finalizarea procesului urmand sa aiba loc odata cu numirea unui nou CEO (pentru Mindbank - n.r.), lucru care este de asteptat sa se produca in urmatoarele doua luni", afirma reprezentantii ATE Bank. Surse apropiate procesului afirma ca grecii vor cauta, cel mai probabil, pentru pozitia de presedinte al Mindbank un manager cu experienta pe piata bancara romaneasca.

Planurile ATE Bank vizeaza schimbarea intregii conduceri la Mindbank si numirea unei alte echipe "executive", care va fi complet separata de membrii Consiliului de administratie al bancii.

ATE Bank (Banca Agricola a Greciei), a cincea institutie de credit elena dupa valoarea de piata, a semnat contractul de achizitie in urma cu doua luni pentru preluarea pachetului majoritar.

Casa de investitii Capital Partners, fondata de trei fosti bancheri, a intermediat tranzactia intre cele doua parti.

ATE Bank a mai avut in echipa sa si consultanti de la Deloitte, iar pe perioada activitatilor de due diligence (evaluare) si de la Ernst & Young, respectiv de la CB Richard Ellis (pe partea de evaluare imobiliara).

Operatiunea a primit avizul Bancii Centrale a Greciei si pe cea a Bancii Nationale a Romaniei. Achizitia Mindbank este prima facuta de banca elena in zona Balcanilor.

Planurile grecilor sunt de a capitaliza puternic banca si de a-i extinde operatiunile, una dintre tintele proiectate fiind triplarea cotei de piata actuale a Mindbank, circa 0,27%, in urmatorii trei ani.

ATE Bank a platit pentru fiecare actiune 0,93 lei (circa 25 eurocenti), de aproape patru ori peste valoarea nominala.

Al doilea actionar ca marime in Mindbank este UCECOM, care detine un pachet de 25%.

Teodor Dragan, noul presedinte al UCECOM, a fost recent intr-o vizita la Atena pentru a avea discutii cu ATE Bank referitoare la participatia in Mindbank. Grecii s-au oferit sa cumpere imediat la acelasi pret cu cel deja oferit pe un pachet UCECOM de 5% din Mindbank, la care sa se adauge un pachet suplimentar de 8% apartinand actionarilor individuali si cooperativelor, care l-au imputernicit pe presedintele UCECOM sa le vanda actiunile.

Oferta ATE Bank expira pe 30 august, dupa care banca elena intentioneaza sa opereze o majorare puternica a capitalului si sa treaca rapid la reorganizarea, implementarea unor noi sisteme in Mindbank si la expansiunea retelei.

Dupa intalnirea de la Atena, reprezentantii UCECOM au decis sa scoata la vanzare pachetul de 25% din Mindbank, asteptand oferte din partea celor interesati.

Pachetul de 25% valoreaza aproximativ 16 milioane de euro la pretul oferit de ATE Bank.

Grecii au in plan o prima majorare a capitalului Mindbank cu circa 20 mil. euro. De asemenea, planul de afaceri al ATE Bank este de a extinde reteaua in primul an dupa preluarea bancii cu 20 de unitati de la 12 cate sunt in prezent. Directia pe care grecii vor sa o imprime dezvoltarii Mindbank este de a intra puternic pe piata finantarilor pentru fermieri si din mediul rural.

Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990.

Cu 12 sucursale, Mindbank a raportat un profit net sub 2 mil. euro la active bancare de 79,2 mil. euro la finele anului trecut.

ATE Bank, controlata in proportie de 77% de catre statul elen, a raportat pentru anul trecut un profit net de 145 mil. euro la active de peste 20 mld. Euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: