Ghidul cumparatorului istet de casa veche

Data publicarii: 24-03-2010 | Imobiliare

Inainte de a cumpara o locuinta, orice cumparator trebuie sa verifice cateva aspecte, pentru a se asigura ca nu va scoate mai multi bani din buzunar in viitor.

Pretul este unul dintre principalele criterii pe care le au in vedere cei care isi cauta o locuinta. Insa, zona in care este amplasat imobilul reprezinta un alt criteriu de care e bine sa tinem cont. Elena si Cristi voiau sa  isi cumpere o locuinta in toamna lui 2008, insa nu isi permiteau ceva mai scump de 60.000 de euro. Au vazut numeroase locuinte, iar unul dintre agenti i-a dus la un bloc de pe o straduta intunecata, la marginea cartierului Progresul.

"Din masina agentului, drumul ni s-a parut scurt si simplu. Insa, scara blocului arata jalnic, iar apartamentul, desi era foarte spatios, necesita reparatii capitale. Am plecat pe jos, ca sa vedem si noi zona. Am avut noroc ca a trecut un taxi pe acolo, caci soferul ne-a zis ca el ia rar comenzi in zona", povesteste Elena. Nu s-au mai intors in zona si au continuat sa locuiasca in chirie. Acum se gandesc daca sa ia un credit prin "Prima casa". Oricum, nu vor mai vedea apartamente situate in zone "proaste", chiar daca sunt foarte ieftine.

Indiferent de vechimea cladirii, cumparatorul trebuie sa fie atent la instalatiile sanitare, tehnice si electrice, dar si la structura de rezistenta a cladirii, mai ales ca Bucurestiul este unul dintre orasele cu risc seismic.

"Cea mai buna locuinta este este cea pe grinzi de beton cu pereti din BCA sau caramizi. Rezistenta acestor blocuri este centrata pe grinzi. Daca un locatar renunta la anumiti pereti si se produce un cutremur ulterior, riscul este mai mic decat in cazul unui bloc din placi", considera Dan Tofan, specialist in renovari si amenajari interioare.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: