Ce drepturi ai daca esti concediat

Data publicarii: 25-03-2010 | HR/Cariere

Indiferent daca e vorba despre o concediere individuala sau colectiva, angajatii au dreptul la un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare, perioada in care nu sunt obligati sa munceasca mai mult de 4 ore pe zi.

In acelasi timp, angajatul supus disponibilizarii este indreptatit la o compensatie baneasca, a carei valoare nu poate fi mai mica decat un salariu de baza. Care sunt toate celelalte drepturi ale angajatilor disponibilizati si cum ar trebui sa decurga legal procesul concedierii ne explica avocatul Magda Volonciu, de la societatea de avocatura Volonciu si Asociatii.

Pentru a putea opera o concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, trebuie sa existe cauze obiective care sa justifice desfiintarea posturilor ocupate de cei supusi disponibilizarii. "Legea nu determina care ar fi acele cauze care sa justifice o astfel de desfiintare de posturi, singura cerinta a legii fiind ca inlaturarea posturilor din organigrame sa se faca in mod efectiv. Concedierea se considera a fi legala si intemeiata daca angajatorul care dispune concedierea poate face dovada faptului ca desfiintarea postului a fost efectiva si nu numai simulata, ca au existat motive obiective justificate care sa impuna masura", spune Magda Volonciu.

Astfel de cerinte functioneaza atat in cazul concedierilor individuale, cat si a celor colective, si intr-un caz si in celalalt urmand a se emite o decizie individuala cu privire la masura aplicabila unui singur salariat. "In cazul in care reorganizarea ar afecta un numar mai mare de pozitii intr-o perioada de 30 de zile, atunci intervin procedurile specifice si mult mai complexe impuse de o concediere colectiva", arata Volonciu. Numarul de pozitii supuse desfiintarii se raporteaza la numarul total de salariati dintr-o unitate si in functie de aceasta se apreciaza daca intervine sau nu o concediere colectiva.

Preaviz si plati compensatorii

Salariatii beneficiaza, in temeiul art. 65 din Codul muncii, de anumite elemente de protectie in cazul in care se dispune concedierea lor pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Preavizul este primul dintre ele.

Concedierea nu poate fi dispusa imediat. Intre momentul in care salariatul ia cunostinta de iminenta disponibilizarii sale si pana la efectiva disponibilizare trebuie sa intervina un termen de preaviz (care nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare, avand in vedere dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national, chiar daca art. 73 din Codul muncii stabileste o perioada minima de preaviz de numai 15 zile lucratoare).

"Termenul de preaviz are drept scop acordarea unui ragaz salariatului care este lovit de situatia ramanerii fara serviciu, astfel incat sa poata sa caute in acest interval posibilitati de a reduce din consecintele nefaste la concedierii sale", spune avocatul.

Pe durata preavizului salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale corespunzatoare pentru norma intreaga, dar este chemat sa lucreze cel mult patru ore pe zi, existand si posibilitatea de a beneficia de o perioada libera cumulata (jumatate din perioada de preaviz sa lucreze, cealalta jumatate sa beneficieze de timp liber integral platit).

Desi legea nu prevede in mod expres, si in cazul concedierilor pentru motive ce nu tin de persoana salariatului se impune a se incerca o redistribuire a salariatilor ce urmeaza a fi disponibilizati pe locurile vacante existente la nivelul unitatii, in masura in care astfel de locuri vacante exista si corespund competentei profesionale a celor a caror loc de munca este periclitat.

In pasul urmator, angajatorul trebuie sa anunte Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, pentru ca aceasta sa fie pregatita pentru luarea in evidente a unui nou somer, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate.

"Salariatul supus disponibilizarii este indreptati si la o compensatie baneasca pentru pierderea locului de munca, a carei valoare se negociaza prin contractul colectiv de munca aplicabil", adauga Volonciu. Conform dispozitiilor din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, valoarea compensatiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza al celui ce urmeaza a fi concediat corespunzator lunii anterioare concedierii.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: