Francul elvetian ruineaza datornicii

Data publicarii: 25-03-2010 | Finante-Banci

Evolutiile din ultima vreme ale francului elvetian ar trebui sa ii puna pe ganduri pe cei cateva sute de mii de romani care au optat pentru imprumuturi in aceasta moneda. Francul a atins ieri un nou maxim in raport cu euro, iar cursul de schimb a coborat la 1,4232 franci/euro, consemnand un nou minim istoric. Trendul de apreciere se mentine inca de la jumatatea anului trecut, in ciuda eforturilor pe care banca centrala a Elvetiei le face pentru a sprijini economia din tara cantoanelor prin deprecierea monedei. Dobanda la francul elvetian (LIBOR-CHF) se mentine in apropierea valorii de 0%. Cei care s-au imprumutat in moneda elvetiana in urma cu doi-trei ani platesc acum rate cu pana la 50% mai mari. Scaderea de dobanzi a atenuat cresterea ratelor.

"In anii anteriori, creditele in franci erau avantajoase pentru client datorita costurilor de finantare  reduse. Pe fondul crizei financiare, costul finantarii in aceasta moneda a crescut foarte mult, influentat fiind atat de cresterea perceptiei riscului de tara, dar si din cauza faptului ca francul este cunoscut ca moneda de fuga", spune Radu Topliceanu, director de retail la Raiffeisen.

De altfel, de la inceputul anului trecut pana in prezent, este sesizabila o crestere a ratelor la creditele in moneda exotica. In medie, efortul lunar a crescut cu pana la 20% in ultimul an. In ultimii trei ani, diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare rata a fost de 50%. In lei, cursul a crescut de la 1,9 la 2,85 pentru un franc. Daca dobanda este legata de LIBOR, scaderea acestuia a redus impactul la cel mult 25%.

Mentionam ca inca de la finele anului 2008 bancile locale au renuntat sa mai acorde credite in moneda exotica. Pana atunci, cele mai active banci din acest punct de vedere au fost Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Cre-dit Europe Bank, Volksbank, OTP, Bancpost si Raiffeisen.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: