Legea falimentului personal: riscuri si beneficii

Data publicarii: 25-03-2010 | Finante-Banci

Romanii de buna-credinta vor putea scapa de un sfert din datorii, iar penalizarile vor ingheta. In schimb, s-ar putea sa nu mai poata lua niciodata credite.

Peste 100.000 de romani loviti de criza ar putea scapa de insomniile cauzate de recuperatorii bancilor chiar pana in aceasta vara. Asta in conditiile in care proiectul legii privind insolventa persoanelor fizice, care a trecut, marti, de Senat, va fi aprobat si de deputati, care vor da verdictul final.

Tot mai multe persoane nu isi mai pot returna datoriile, in mare parte fata de banci, din cauza crizei economice: pe de-o parte, au crescut ratele la credite, iar pe de alta parte veniturile populatiei au fost diminuate fie prin taieri de salarii, fie chiar prin concedieri.

In prezent, peste 10% dintre clientii persoane fizice ai bancilor au restante la plata ratelor la creditele contractate. Bancile nu asteapta vremuri mai bune si executa silit cateva sute de romani lunar.

Elaborat de avocatul Gheorghe Piperea si sustinut de senatorul Iulian Urban, proiectul de lege urmareste sa-i protejeze pe romanii care nu isi mai pot achita datoriile de penalizari si presiuni din partea creditorilor.

Pasi de urmat

Practic, datornicul care simte ca nu mai face fata cheltuielilor va putea depune o cerere la tribunal. Si creditorul va putea cere insolventa debitorului. Cererile creditorilor vor fi onorate dupa principiul "primul venit, primul servit". Persoana va veni cu un plan de redresare, care, pentru a fi acceptat de instanta, va trebui sa-i convinga pe creditori ca va avea succes.

De caz se va ocupa un administrator judiciar, care va urmari daca omul reuseste sa-si indeplineasca angajamentele. Daca debitorul va achita cel putin 75% din totalul datoriilor, restul restantelor vor fi sterse.

Pe perioada insolventei, ingheata toate dobanzile si penalitatile. Mai mult, o serie de contracte "se proroga legal": contractele de inchiriere, de furnizare de utilitati, de asigurari sociale si de studii nu vor fi reziliate de creditori atata timp cat persoana isi plateste datoriile la zi, explica Iulian Urban.

De asemenea, persoana nu va putea fi concediata pe perioada observatiei si a reorganizarii judiciare. Potrivit proiectului de lege, daca lo cu inta a fost vanduta pentru a stinge datoriile, familia va avea dreptul sa locuiasca in continuare acolo inca cel mult doi ani. Debitorul fraudulos insa va fi penalizat imediat cu inchiderea procedurii si va fi lasat sa locuiasca in casa cel mult trei luni si numai daca evacuarea ar insemna un pericol grav pentru familie.

Ca sanctiune, judecatorul ii va putea interzice persoanei sa desfasoare anumite activitati timp de cel mult 7 ani.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: