Angajatii care denunta evaziunea fiscala primesc pana la 30% din valoarea recuperata

Data publicarii: 26-03-2010 | HR/Cariere

Angajatii care denunta evaziunea fiscala a firmelor pentru care lucreaza pot primi intre 15-30% din valoarea recuperata de autoritatile fiscale. Asta se intampla in Statele Unite ale Americii, nu in Romania. La noi, orice comentariu al unui angajat la adresa firmei se soldeaza cu concedierea, iar eventualele amenzi cu care se alege angajatorul sunt modice.

Si in Marea Britanie, exista o legislatie speciala care protejeaza persoanele care denunta practicile ilegale ale angajatorului - nu doar evaziunea fiscala, ci si nerespectarea timpului de lucru, neplata orelor suplimentare sau munca la negru. Prin asa numita legislatie "whistleblower protection", angajatul care face o plangere impotriva firmei nu poate fi concediat sau retrogradat si nu i se poate reduce salariul.

Cu toate acestea, legislatia nu functioneaza cum trebuie nici in tarile occidentale. In Marea Britanie, legea "Public Interest Disclosure Act" esueaza in tentativa de protectie a angajatilor. Astfel, in ultimii 10 ani, numarul persoanelor care au fost concediate sau molestate in urma denunturilor facute a crescut de 10 ori, de la 157 de cazuri in 1999, la 1.791 in 2009, potrivit publicatiei britanice The Guardian.

Si in Romania numarul sesizarilor facute de angajati la Inspectoratele Teritoriale de Munca a explodat in prima parte a anului 2010. Majoritatea denunturilor se refera la neplata salariilor restante, la neplata orelor suplimentare si a concediului de odihna, dar si la munca peste program. Cu toate acestea, oficialii ITM spun ca multe dintre practicile denuntate sunt foarte greu de dovedit. Pe de alta parte, angajatii care fac reclamatiile risca sa-si piarda locul de munca, potrivit specialistilor HR.

"Exista cazuri in care persoanele concediate castiga in instanta procesul cu angajatorul si acesta este obligat sa le reinstaleze la locul de munca. Insa, va dati seama ca pe angajatul respectiv nu-l asteapta zile prea fericite in companie - exista de regula multa obstructie din partea firmei impotriva unui angajat cu care s-a judecat", spune avocatul Andrei Burz-Pinzaru, partener al casei de avocatura Reff & Asociatii.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: