Statul injumatateste dobanzile de intarziere, dar introduce penalitati

Data publicarii: 29-03-2010 | Finante-Banci

In prezent, pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor de plata fiscale, penalitatile sunt in cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere (36,5% pe an), pana la data stingerii sumei datorate, potrivit datelor MFP. Dar, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta postat pe site-ul Ministerului Finantelor, Guvernul va reduce nivelul dobanzilor de intarziere de la 0,1% la 0,05%, dar va introduce penalitati pentru neachitarea la timp a obligatiilor fiscale.

"Schimbarea sistemului de majorari de intarziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobanzi si penalitati de intarziere, reprezinta o masura favorabila mediului de afaceri, povara fiscala fiind redusa, in contextul in care nivelul dobanzilor propus prin prezentul act normativ (0,05% pentru fiecare zi de intarziere) este inferior celui actual (0,1% pentru fiecare zi de intarziere), ceea ce conduce la un nivel de aproximativ 18% pe an", se spune in document.

Autoritatile sustin ca "nivelul dobanzii trebuie sa fie peste rata dobanzii creditelor acordate de institutiile financiare, astfel incat sa descurajeze contribuabilii de a utiliza arieratele ca surse de finantare ale activitatilor lor, dar nici sa nu fie la un nivel foarte mare pentru a constitui un element impovarator pentru contribuabil".

Penalitatile ajung si la 15%

Mai mult decat atat, majorarile de intarziere sunt inlocuite cu dobanzi, dar si penalitati. Potrivit proiectului, dupa articolul 120 se introduce un nou articol, articolul 120', cu urmatorul cuprins: "Articolul 120' Penalitati de intarziere alin. (1): Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intarziere datorata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale'', se arata in document.

In plus, la alin 2, nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel: daca datoria e stinsa in primele 30 de zile de la scadenta, nu se calculeaza penalitati de intarziere. In schimb, cei care vor scapa de datorie abia in urmatoarele 60 de zile, vor achita, pe langa dobanzi, si penalitati de intarziere de 5% din obligatiile fiscale principale stinse. Pentru intarzierile mai mari de trei luni de la scadenta penalitatile se ridica la 15%. Ba mai mult decat atat, la alin. 3, proiectul subliniaza ca ''Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor."

Propunerea a venit de la FMI

Proiectul motiveaza ca "penalitatile de intarziere trebuie sa constituie o sanctiune pentru neplata la scadenta, calculata ca un procent la nivelul sumei neplatite, astfel incat aceasta sa creasca in raport cu valoarea sumei neplatite si cu perioada de intarziere".

Aceasta modificare a fost discutata si constituie si o propunere a misiunii de asistenta tehnica a Fondului Monetar International (FMI) acordata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in cursul lui 2009.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: