Primul oras intrat in faliment

Data publicarii: 29-03-2010 | Actualitate

Datoriile imense si incapacitatea de plata au determinat au-to-ritatile orasului Aninoasa, din Valea Jiului, sa declare situatie de "criza financiara", corespondentul falimentului in cazul firmelor.

Cu datorii de peste 3 milioane lei, la care se adauga un credit bancar pe care nu il poate returna, Primaria orasului Aninoasa, judetul Hunedoara, se afla intr-o situatie fara iesire. Pentru o societate comerciala, problema ar culmina cu falimentul, pentru o administratie publica, procedurile legale impun declararea situatiei de "criza financiara". Este exact ceea ce intentioneaza sa faca si primarul din Aninoasa, Ilie Botgros, care spune ca nu mai poate gestiona situatia imposibila care apasa institutia. "Vom anunta Finantele de la Deva, Curtea de Conturi, instiintam consiliul local si declaram criza financiara. In acest caz, organele competente vor trebui sa faca o analiza financiara si sa gaseasca o solutie de redresare", a declarat edilul.

Practic, reprezentantii Directiei Finantelor Publice si cei ai Curtii de Conturi se vor transforma intr-un administrator special al Primariei Aninoasa. Autoritatile dau insa asigurari ca bugetarii ale caror salarii depind de institutie nu vor fi mai afectati decat sunt in prezent de declararea falimentului. Lefurile vor fi in continuare platite, pentru ca au fost prevazute in buget si nu pot fi atinse de procedura, chiar daca vor exista intarzieri.

Aninoasa este un oras fara prea multi mari contribuabili care sa asigure un buget indestulator din taxe si impozite. Dupa inchiderea Exploatarii Miniere Aninoasa, care era cea mai mare companie din oras, bugetul local al orasului a ramas practic fara cel mai important contribuabil.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: