Disperarea datornicilor, afacere pentru speculanti

Data publicarii: 30-03-2010 | Imobiliare

In fata pericolului de a-si pierde locuintele, unii romani aleg sa le vanda la preturi cu mult sub cele practicate pe piata. Situatia economica dificila a condus la aparitia unui nou tip de oportunisti si anume a "vanatorilor de datornici", asa cum sunt ei numiti de unii agenti imobiliari.

"Particular, vand apartament cu doua camere, zona Doamna Ghica, confort I, decomandat, situat in bloc construit in 1990, suprafata 65 de metri patrati, imbunatatiri, loc de parcare, pret 50.000 de euro". Asa suna un anunt care, chiar si in conditiile scaderilor semnificative de preturi din ultimul an, reprezinta o oferta foarte ieftina, ideala pentru oportunistii care dispun de lichiditati si cauta astfel de situatii.

Motivul unui pret atat de mic este simplu: proprietarul apartamentului a devenit somer si nu-si mai poate plati rata aferenta unui credit ipotecar. "Mi-am facut niste calcule din care reiese ca, daca ajung in imposibilitate de plata, banca imi ia casa, o vinde la licitatie, se acopera creditul, iar eu raman cu o suma nesemnificativa. Nu pot decide eu suma de tranzactionare, iar banca este interesata doar de recuperarea creditului, nu si sa-mi asigure mie o alta locuinta", explica proprietarul.

Acesta mai spune ca, daca reuseste sa identifice un client, va avea posibilitatea sa ramburseze creditul, in valoare de aproximativ 17.000 de euro, iar cu diferenta de bani sa-si achizitioneze o casa ieftina in apropierea Capitalei.

Pe de alta parte, el recunoaste ca pretul cerut este cu mult sub cel al pietei. O locuinta cu caracteristici similare are un pret de strigare de cel putin 65.000 de euro, chiar si in conditiile actuale, insa proprietarul spune ca "o situatie disperata cere masuri disperate".

Datornicii, prinsi intre banci si oportunisti

O astfel de situatie ingrata este speculata frecvent de oportunistii aflati in cautare de chilipiruri, potrivit lui Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanta imobiliara Activ Imob din Bucuresti. "Exista persoane care stau la panda, acesta este cel mai potrivit cuvant, persoane care dispun de lichiditati si care monitorizeaza ofertele disperate ale celor care, din cauza scaderii salariului sau a intrarii in somaj, decid sa-si vanda locuintele la preturi mici, in speranta achitarii creditelor bancare", precizeaza consultantul.

Integral in Adevarul