Supermarketurile profita de febra clientilor de a face cumparaturile

Data publicarii: 31-03-2010 | Afaceri

In aceasta perioada premergatoare sarbatorilor pascale, cand clientii au intrat in febra cumparaturilor, comerciantii profita din plin de graba sau neatentia acestora. Comerciantii fie vand produse expirate, fie fura la pret sau la cantar. Mai mult decat atat, ofera spre vanzare mezeluri, branzeturi, legume si fructe stricate. Numai ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a trecut, in cursul acestei luni, prin 289 de supermarketuri si hipermarketuri. Comisarii ANPC au sanctionat aproximativ 200 dintre marile magazine, valoarea amenzilor ridicandu-se la 806.500 lei.

La SC Rewe Romania SRL - Penny Market s-au constatat abateri la 31 filiale, fiind aplicate amenzi in valoare de 88.500 lei. Spre exemplu, la filiala din Ialomita, ciupercile proaspete erau expuse la 20 grade C, fata de 2-6 grade C temperatura stabilita de producator. La filiala din Alexandria, cartofii de martipan aveau pretul afisat la raft de 1,39 lei si cel din gestiunea stocului marcat pe bonul de casa de 1,99 lei. La filiala din Neamt, din sacii de cartofi ambalati lipseau cate 250-300 de grame per sac.

Si la 19 filiale ale SC Kaufland Romania SCS s-au constatat nereguli, fiind aplicate amenzi in valoare de 75.000 de lei. Spre exemplu, la Galati, branza pe eticheta autocolanta avea inscris pretul de 24,9 lei/kg, iar la raft pretul afisat era de 26,9 lei/kg, acelasi cu cel de la casa de marcat.  La filiala de la Suceava, pulpele de pui cu spate aveau pretul de la raft de 10,49 lei/kg, iar pretul de la casa de marcat de 12,99 lei/kg, constatandu-se o diferenta de 2,5 lei/kg.

La un numar de 22 de filiale ale SC Pludi Market au fost aplicate amenzi in valoare de 73.600 lei. La filiala din Tulcea, telemeaua de vaca si ciolanul afumat erau stricate. La filiala Neamt, din plasele de 2 kg cu portocale lipseau 165 de grame la cantitatea neta. 

La SC Profi Rom Food SRL s-au constatat abateri la 13 filiale, fiind aplicate amenzi in valoare de 55.000 lei. Salam de vara expirat de doua zile, branza telemea expirata de patru zile, sortimente de salam, ciolan afumat si muschi fara a avea inscrisa data durabilitatii minimale sunt nereguli gasite la filiala Reghin, judetul Mures. La SC Artima SA s-au constatat abateri la 9 filiale, amenzile date ridicandu-se la 48.000 lei.

Si 8 filiale ale SC Real Hipermarket Romania SRL au fost sanctionate cu 38.000 lei. Au fost gasite apa minerala naturala plata improprie consumului uman, din cauza prezentei sedimentului si a particulelor fine, cascaval si carnati polonezi a caror etichete contineau date diferite de cele de pe etichetele originale.

Un numar de 12 filiale ale SC Billa Romania SRL au fost amendate cu 31.000 de lei.

Noua dintre filialele SC Carrefour Romania SA au fost sanctionate pentru neregulile gasite cu  27.000 lei.

In cazul a opt filiale SC Minimax Discount SRL, amenzile s-au ridicat la 26.100 lei, iar la sase filiale SC Selgros Cash&Carry SRL s-au dat sanctiuni de 16.000 lei.

Doua filiale ale SC Mega Image "au scos din buzunar" pentru plata amenzilor 14.000 lei, doua filiale ale SC Mgv Distri Hiper SA - Auchan -13.000 lei.

In cazul SC Metro Cash&Carry SRL s-au constatat abateri la cinci filiale, valoarea amenzilor fiind de 12.000 lei.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: