Bancherii pariaza pe noi ieftiniri la apartamente pana la mijlocul anului

Data publicarii: 01-04-2010 | Imobiliare

In lipsa cererii de credite ipotecare si a cresterilor salariale, bancile sustin ca preturile nu au cum sa ramana la nivelul de acum.

Romanii care planuiesc sa cumpere o locuinta mai ieftina pot sa-si amane planurile pentru a doua jumatate a acestui an, pentru ca preturile vor continua sa scada, spun bancherii si evaluatorii. Astfel, jumatate dintre bancile din top zece chestionate de BNR in cadrul unui sondaj se asteapta ca preturile locuintelor sa se ajusteze in primul semestru, in timp ce cererea de credite ipotecare si-a stopat declinul.

Daca prognozele bancherilor se opresc la jumatatea anului, evaluatorii nu exclud ca scaderea preturilor sa continue pana la sfarsitul acestui an. "Cel putin pana in ultimul trimestru, preturile locuintelor vor scadea. Scaderea preturilor la proprietati se va opri cand vor veni primele semnale pozitive din economie: scaderea somajului, reluarea cresterii economice si cresterea consumului", a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Pentru primul trimestru, oficialii BNR se asteapta la o crestere economica "pozitiva si modesta", dupa cum a declarat miercuri Cristian Popa, viceguvernatorul bancii centrale, fara a se pronunta insa in privinta unei cifre. "Sunt optimist rezervat, mai ales avand in vedere ca desenul trimestrial al anului 2010 se agata pe un trimestru patru din 2009 care a fost relativ mai slab decat anticipam noi la un moment dat", a spus Popa.

Integral in Gandul