Ce solutie sa alegi daca achiti o parte din credit in avans

Data publicarii: 06-04-2010 | Finante-Banci

In cazul rambursarii anticipate partiale a unui credit, clientii pot opta fie pentru mentinerea duratei imprumutului si diminuarea ratei lunare, fie pentru pastrarea ratei la acelasi nivel, concomitent cu scurtarea perioadei de rambursare. In ambele cazuri, prin rambursarea in avans, clientul isi reduce suma datorata bancii atat sub forma de capital, cat si sub forma de dobanda.

Reducerea sumei totale reprezentate de dobanda este mai semnificativa in cazul in care se opteaza pentru mentinerea ratei lunare, relateaza revista "Capital".

Sa luam spre exemplu un credit ipotecar de 30.000 de euro, contractat pe o perioada de 25 de ani la UniCredit, pentru care rata lunara este de 213 euro. Dupa doi ani, au mai ramas de platit 29.104 euro, iar clientul doreste sa ramburseze anticipat suma de 10.000 de euro.

Daca se alege varianta de rambursare cu mentinerea perioadei de creditare, clientul va plati, dupa rambursarea in avans, o rata lunara de 140 de euro, adica mai putin decat inainte cu 35%. Se poate opta si pentru reducerea perioadei de creditare si mentinerea ratei lunare, caz in care contractul cu banca se reduce de la 23 de ani la 12 ani si 8 luni.

In primul caz, dobanda cumulata pe care o are de platit clientul din momentul rambursarii pana la finalul contractului este de 19.513 euro, iar in al doilea doar 8.105 euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: