Relatia idilica dintre Fisc si contribuabili

Data publicarii: 08-04-2010 | Finante-Banci

Un document publicat in luna martie pe site-ul Agentiei de Administrare Fiscala arata cum ar trebui sa fie comportamentul cetatenilor cu inspectorii.

Oamenii si firmele depun la timp declaratiile fiscale si isi platesc impozitele, fiind constienti ca acesti bani contribuie la niste servicii publice mai bune. La randul lor, inspectorii fiscali sunt bine pregatiti si nu cauta cu orice pret sa va prinda pe picior gresit.

Aceste idei nu sunt desprinse din strategia fiscala a unei tari nordice, ci chiar dintr-un document publicat, la mijlocul lunii trecute, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). "Carta contribuabilului", ce poate fi descarcata de pe site-ul institutiei, prezinta o Romanie ideala, in care cetateanul si firma sunt egali cu Fiscul.

In realitate insa, companiile acuza de multe ori abuzuri ale angajatilor ANAF, precum si interpretari diferite ale acelorasi prevederi de catre mai multi inspectori fiscali. Mai mult decat atat, tratamentul inegal este statuat in unele situatii chiar prin Codul de Procedura Fiscala.

Integral in Evenimentul Zilei