Parlamentarii vor sa inchida supermarketurile duminica

Data publicarii: 08-04-2010 | Actualitate

Parlamentarii vor sa inchida in zilele de duminica marile supermarketuri. Romanii ar putea avea astfel surpriza ca la final de saptamana sa gaseasca lacatul pe usile marilor retaileri. Deputatii din Comisia de Agricultura vor sa introduca, in luna mai, o asemenea propunere in Codul bunelor practici comerciale pentru a incuraja vanzarile din piete ale producatorilor agricoli autohtoni.

"Incercam sa introducem o modificare in legea Codului bunelor practici. Pe modelul unor tari din Uniunea Europeana, precum Germania sau Austria, vom propune ca marile retele de magazine sa fie inchise in zilele de duminica. In acele state s-a recurs la o asemenea masura pe considerente de legislatia muncii. La noi se va incuraja astfel comertul din piete cu produse locale", a declarat pentru Gandul deputatul Valeriu Steriu, vicepresedinte in Comisia pentru agricultura. Propunerea a fost enuntata inca de la finele anului trecut, dar deputatii spun ca au asteptat reactia marilor retele la prevederile Codului. "Marii retaileri nu au niciun stapan, storc producatorii romani si pe de alta parte fac importuri masive", a declarat Steriu. Reprezentantii hipermarketurilor nu au dorit sa comenteze.

"As dori sa nu facem comentarii pe baza unor zvonuri. Nu suntem in posesia unei astfel de informatii", a declarat Delia Nica, vicepresedinte Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). Si sindicatele saluta o asemenea initiativa. "In cazul in care va fi luata, o astfel de decizie ar fi bine-venita. S-ar incuraja si redeschiderea magazinelor de cartier", crede Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Acesta a aratat ca legea, care se aplica din ianuarie, a dus la eliminarea unor taxe, dar a creat altele. "Hipermarketurile au o retea puternica de avocati care au inventat noi taxe. Hipermarketurile plateau marfa la 60 de zile, iar intre timp, pe bani obtineau dobanda la banca. Pentru ca acum fac plata mai repede, au decis ca furnizorii trebuie sa le acorde un discount de 4%, pentru a-si compensa pierderea", a explicat Frumosu.

Integral in Gandul