Aveti grija unde va introduceti datele personale

Data publicarii: 12-04-2010 | IT&C

Internet bankingul este unul dintre serviciile bancare care a creat oportunitati pentru ca atacatorii cibernetici sa poata avea acces mai usor la informatiile clientilor.

Expertii in domeniul IT avertizeaza in legatura cu modul in care va folositi datele personale, mai ales in cazul falselor site-uri de banci. Dupa un inceput timid in Romania la mijlocul anului 2008, pe parcursul anului 2009, phishingul a devenit o adevarata industrie, tintind principalele banci care ofera solutii e-banking.

"Atacatorii folosesc abordari precum: mesaje spam care promit bonificatii la «completarea datelor folosind mijloace on-line », dar si diverse amenintari legate de blocarea conturilor sau restrictionarea accesului la servicii daca nu se supun cerintelor mesajului", a declarat pentru EVZ Florin Talpes, directorul general BitDefender.

Regulile BNR, portita pentru infractori

Mai mult, infractorii cibernetici profita de prevederile Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2008, privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului, cu modificarile ulterioare.

Conform acestor reglementari, clientii bancilor trebuie sa se prezinte la ghisee, cu actul de identitate, pentru actualizarea datelor de identificare. In caz contrar, banca le poate suspenda temporar conturile.

"Adeseori, infractorii informatici deformeaza anuntul pentru a determina clientii sa completeze un formular electronic, atat cu datele lor de identificare, cat si cu detalii privitoare la cont si card. Inca de la inceputul anului, Bit- Defender a identificat multiple valuri de phishing care tintesc in mod special utilizatorii de servicii e-banking", a mai afirmat seful BitDefender.

Integral in Evenimentul Zilei