Cum va ajuta stagiile in cariera

Data publicarii: 12-04-2010 | HR/Cariere

Completarea cunostintelor teoretice acumulate in facul tate cu indemanari practice, cat si dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa sunt doua motive pentru care merita sa urmati un stagiu. Mai mult, specialistii in resurse umane si angajatorii din IT considera ca sansele de angajare cresc daca realizati un sta giu din timpul facultatii, pe perioada vacantelor de vara.

Alexandru Palade, student la Facultatea de Automatica si Calculatoare, considera ca sansele de angajare cresc daca faci un stagiu in timpul facultatii. Stagiile se efectueaza doar in timpul vacantelor de vara. "E greu sa schimbi distractia de la mare si munte de trei luni, cu una de doar o saptamana si cateva weekenduri, dar cred cu tarie ca urmarea unui stagiu este esentiala", marturiseste Alexandru, care pana in anul IV de facultate a urmat doua stagii, unul la SellerEngine Software, unde a fost recrutat prin programul Stagii pe Bune, si cel de-al doilea la Google, unde ne-a povestit ca a ajuns datorita curajului insuflat de un mentor, in persoana lui Vasile Butnaru, un fost coleg de la SellerEngine. "Am aplicat pe cont propriu pe site-ul companiei, dupa care am sustinut trei interviuri, din care doua tehnice", explica Alexandru procesul de recrutare care i-a permis accesul in cadrul Google New York, unde timp de trei luni si jumatate si-a implinit visul de a lucra in una dintre cele mai mari companii de IT din lume.

Studentul isi stabileste obiectivele

Alegerea unui stagiu implica un proces mai amplu, care se face in functie de mai multe criterii, care ar trebui prestabilite de catre student. "Studentii ar fi bine sa vizeze in primul rand domeniul de activitate cu care doresc sa se familiarizeze, tipul de companie si durata stagiului", precizeaza Andreea Gherghina, consultant Pluri Consultants. Pe langa asta, Vlad Posea, coordonator national Stagii pe Bune, adauga ca in alegerea unui stagiu trebuie urmarite urmatoarele: "Cat de mult se poate invata in stagiul respectiv, care sunt perspectivele de a colabora si in viitor cu firma care ofera stagiul si cat de atras este studentul de domeniul in care se desfasoara".

Mai mult, Mariana Mocanu, coordonator de practica la Fa-cultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, atrage atentia studentilor sa vada daca organizatia are experienta lucrului cu stagiarii, si nu ca urmareste doar gasirea unei forte de lucru care sa acopere "goluri de personal".

Aplicarea pentru o perioada de practica intr-o organizatie este identica cu una pentru un job. Compania devine angajator, iar studentul candidatul care are nevoie de un CV. Recrutorii Adobe Systems Romania au constatat ca CV-ul unui student nu este un criteriu de repartizare, fapt pentru care au lansat un alt tip de selectie, care inlatura riscul ca studentul sa nu fie chemat la interviu. "Am postat pe blogul nostru probleme, teste, iar aplicantii aveau de ales, din cele patru domenii puse la dispozitie, unul care le placea", spune Delia Blajan, HR ma-nager Adobe Systems.

In plus, companiile urmaresc si criteriile clasice la candidati. "Pe langa componenta tehnica, acordam in egala masura importanta si competentelor sociale, de comunicare, de lucru in echipa si mai ales talentul nativ oglindit in dorinta de invatare continua", completeaza Carmen Buruiana, HR manager BitDefender Romania.

Integral in Romania Libera