Asigurare RCA fara valoare

Data publicarii: 13-04-2010 | Auto

Soferii implicati in accidente in urma carora se intocmesc dosare penale nu isi pot repara masinile in baza RCA-ului celor vinovati pana cand instanta nu da o sentinta definitiva.

Asigurarea obligatorie RCA, pe care fiecare proprietar de autoturism e obligat sa o incheie, se dovedeste deseori inutila intrucat firmele de asigurari refuza sa acorde despagubirile. Un exemplu in acest sens este cel al soferilor implicati in accidente de circulatie, in urma carora se intocmesc dosare penale.

In acest caz, daca soferul nevinovat n-are polita CASCO, e obligat fie sa-si repare masina pe banii lui, fie sa astepte finalizarea procesului pentru a beneficia de reparatiile oferite de polita RCA a soferului vinovat. Asemenea cazuri sunt inregistrate cu sutele, an de an, iar firmele de asigurari se apara cu legea de partea lor.

Dosar de daune respins pentru ca vinovatul era beat

Un clujean care s-a confruntat cu o astfel de situatie, V.S., spune ca reprezentantii firmei de asigurari Allianz Tiriac au refuzat sa acorde despagubirea, motivand inexistenta unei vinovatii.

"Masina mea era parcata si alte doua masini care s-au ciocnit au intrat direct in ea. Soferul vinovat a intrat pe rosu si s-a tamponat cu un alt autoturism care circula pe culoarea verde. Soferul vinovat era baut si avea permisul suspendat, drept care i s-a intocmit dosar penal. Cand am fost la Allianz Tiriac pentru a deschide dosarul de reparatie de pe polita RCA a soferului vinovat, mi s-a spus sa revin peste doi ani cand exista o sentinta definitiva. Pana la urma, dupa refuzul nejustificat al celor de la Alianz Tiriac, am reparat masina pe CASCO si am lasat ca totul se rezolve intre societatile de asigurare", spune clujeanul.

Fara sentinta judecatoreasca nu exista vinovatie

Oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sustin ca legea le permite firmelor sa refuze temporar efectuarea platilor pentru autoturismele implicate in accidente in urma carora s-au intocmit dosare penale.

Raluca Stoicescu, consilier juridic in cadrul CSA, spune ca Ordinul 21/2009, care completeaza Legea asigurarilor 136/1995, prevede ca aceste despagubiri nu sunt acordate decat daca s-a emis un rechizitoriu de trimitere in judecata: "In cazul in care accidentul face obiectul unui proces penal, despagubirile pot fi stabilite pe cale amiabila daca s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata sau daca, din actele autoritatilor publice, rezulta vinovatia civila si penala a soferului care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor sau daca persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituire deindata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei de judecata".

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: