Cum isi ajuta alte tari tinerii sa-si ia case

Data publicarii: 13-04-2010 | Finante-Banci

Din 30 aprilie, americanii opresc inscrierea in programul Prima casa (a lor), fiind retrase facilitatile fiscale acordate in ultimii ani. Numai in 2009, au beneficiat de programul american 479.622 de "first time homebuyers", valoarea totala a scutirilor de taxe ridicandu-se la 3,58 miliarde de dolari.

Programul american este operational din 2008 si in 2010 vor fi luate in calcul doar cererile de subventionare care se inregistreaza pana la 30 aprilie si care au ca termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare cel tarziu 30 iunie 2010. Programul "First-Time Home Buyer Tax Credit" trebuia sa se incheie in luna ianuarie 2010, dar a fost prelungit pana la datele mentionate mai sus.

Ce au primit americanii timp de doi ani si jumatate si mai primesc doar daca se inscriu in program, in urmatoarele doua saptamani? O deducere din impozitul pe venit in valoare de 10% din valoarea locuintei, acest ajutor neputand insa depasi 8.000 dolari. Conditia de baza este ca beneficiarul sa nu fi detinut o casa si sa aiba venituri anuale de pana in 125.000 dolari - cei necasatoriti, iar cuplurile de pana in 250.000 dolari

In Belgia, se practica alt sistem: reducerea de TVA pentru locuintele noi, de la 21% la 5%, dar numai pentru primii 50.000 euro din pretul de constructie, sustine Serge Fraeijis de Veubeke, un dezvoltator local. La restul sumei pana la pretul de vanzare este perceputa o cota normala a TVA, de 21%. Pe langa aceasta facilitate, pentru imobilele de pana in 60.000 euro nu se percep taxe de inregistrare.

La noi, prin programul Prima casa, statul garanteaza o linie de credite ipotecare, in fata bancilor. Beneficiarii castiga doar indirect, prin costuri mai mici ale creditelor (dar, atentie, nu intotdeauna) si faptul ca avansul acceptat de banca este preferential, de 5%. Bancile le fac acest hatar tinerilor clienti, pentru ca statul le garanteaza creditele si, mai nou, le permite sa scoata la mezat locuintele rau platnicilor. Poate tocmai de aceea, pragul romanesc de 60.000 -75.000 euro este unul bun, fiind ca o centura de siguranta. Nemailuand in considerare ca veniturile in Romania sunt cu totul altele decat in Statele Unite si in Belgia.

Sursa: Maria Seder Neda, Imopedia.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: