Romania pierde concursul cu vecinii

Data publicarii: 14-04-2010 | Finante-Banci

Investitiile straine directe in Romania au scazut de aproape trei ori in primele doua luni din acest an, pana la 466 milioane euro, comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, finantand in proportie de 61,8% deficitul contului curent, potrivit datelor BNR.

In perioada ianuarie - februarie 2009, investitiile straine directe se cifrasera la 1,326 miliarde euro, insa, in prima luna din 2010, investitiile au insumat 302 milioane euro, ceea ce inseamna ca Romania a atras in februarie investitii de 164 milioane euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca investitiile straine directe din primele doua luni ale acestui an au fost in totalitate participatii la capital.

Pe parcursul anului trecut situatia investitiilor straine in Romania a inceput sa se inrautateasca treptat, astfel ca in 2009, acestea s-au redus cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,899 mld. euro, si au finantat deficitul de cont curent in proportie de 96,9%.

Consultantul financiar Niels Schnecker considera ca scaderea investitiilor straine in Romania trebuie urmarita, pe de o parte, in contextul criezei mondiale, iar pe de alta parte trebuie avut in vedere faptul ca Romania este in competitie cu tarile vecine in atragerea investitorilor straini, capitol la care tara noastra nu sta prea bine. ''In primul rand scaderea investitiilor straine trebuie prezentata in contextul crizei mondiale care inca nu s-a sfarsit desi sunt semnale ca unele state ar fi iesit din criza. In aceste conditii investitorii straini sunt mai reticenti'', a declarat, pentru Curierul National, Niels Schnecker

In plus, consultantul financiar, Niels Schnecker, a atras atentia asupra faptului ca "nu trebuie sa uitam ca Romania  este in competitie cu alte tari care si ele cauta investitori, iar daca comparam datele, vedem ca Romania este mai putin atractiva din multe puncte de vedere'', a mai spus Schnecker.

Schnecker: Sistemul fiscal trebuie simplificat

Consultantul financiar a atras atentia asupra parafiscalitatii excesive din tara noastra,  "ceea ce creeaza o retinere a investitorilor de a veni in Romania''.
In acelasi timp Schnecker a subliniat faptul ca "este la indemana fiecarei tari sa devina din ce in ce mai atractiva, iar acum, pe timp de criza, ar putea fi un moment propice pentru a atrage investitorii''.

Potrivit acestuia, "exista un model clasic de a atrage investitorii, iar Romania trebuie sa ia cat mai repede masuri in acest sens. "Este nevoie de o legislatie foarte dinamica, nu  contradictorie ca in prezent. In plus, trebuie simplificat sistemul fiscal, iar parafiscalitatea trebuie redusa''.

In ceea ce priveste faptul ca  investitiile straine directe din primele doua luni ale acestui an au fost in totalitate participatii la capital, Schnecker este de parere ca acestea vor continua si in perioada urmatoare dat fiind contextul actual. "Faptul ca vorbim de investitiile straine  ca fiind in totalitate  participatii la capital nu trebuie sa ne surprinda dat fiind contextul actual. Romania a avut o crestere economica in anii trecuti bazata pe imobiliare, iar acum noi trebuie sa recuperam exact acel segment care ne-a lovit foarte puternic. Trebuie sa ne uitam atent si  la banci. Am vazut ca acestea nu au trecut la executari silite ale dezvoltatorilor imobiliari  anul trecut. Daca ar fi facut asa, atunci preturile ar fi scazut chiar si cu pana la 60%, iar situatia ar fi fost cu totul alta in acest moment", a explicat Schnecker.

Parvu: Bancile nu mai acorda credite cu asa mare usurinta

In acelasi timp si Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a atras atentia asupra impredictibilitatii mediului de afaceri din Romania, care nu face altceva decat sa-i descurajeze pe investitori. "Un investitor strain cand vine in Romania  nu stie daca peste sase luni sau un an isi va mai putea desfasura activitatea ca urmare a  unui mediu de afaceri impredictibil'',  a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu.

Si vicepresedintele Consiliului pentru IMM  a invocat facilitatile pe care tarile vecine le ofera investitorilor si care "fac ca Romania sa aiba mult de pierdut de pe urma acestor lipsuri'', acesta subliniind si faptul ca o mare parte din forta de munca calificata a plecat din Romania.

In plus, "faptul ca bancile nu mai acorda credite cu asa mare usurinta contribuie la scaderea numarului investitorilor interesati de a-si desfasura o activitate in Romania'', a mai spus Parvu.

Potrivit acestuia, "problema este cum sa fac sa dezvolt mediul de afaceri pentru ca daca aici nu merge treaba, atunci se inchide cercul. Mediul de afaceri trebuie sustinut si  stimulat sa aduca plus valoare in economie'', a mentionat Parvu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: