Teorii ale conspiratiei pentru accidentul de la Smolensk

Data publicarii: 14-04-2010 | International

Polonia a primit ieri cu onoruri militare sicriul cu ramasitele Primei Doamne, adus de la Moscova si depus la Palatul Prezidential alaturi de cel al sotului ei. Cuplul prezidential va fi inhumat duminica la Cracovia. Intre timp, se inmultesc teoriile privind cauzele accidentului, dar si suspiciunile indreptate asupra autoritatilor si serviciilor secrete ruse.

Se inmultesc teoriile privind cauzele prabusirii langa Smolensk a avionului prezidential polonez, in catastrofa pierzandu-si viata presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si alti 94 inalti oficiali. Media relateaza temerile oficialilor polonezi potrivit carora serviciile secrete ruse au obtinut acces la o serie de documente poloneze confidentiale, in conditiile in care la locul prabusirii avionului nu au avut acces imediat decat echipele rusesti. In afara trupurilor transportate la Moscova, acolo au mai fost gasite fragmente de documente, de telefoane mobile sau din alte dispozitive electronice care apartineau elitei financiare, politice si militare aflate in avion.

Experti rusi in aviatie arata ca "sindromul pasagerului VIP" ar fi putut provoca tragedia. Adica pilotii de pe Tupolev-ul prabusit s-au aflat sub presiu-nea presedintelui si a altor membri ai delegatiei care au cerut aterizarea cu orice pret, desi conditiile meteo erau nefavorabile. Media poloneza a respins teoria, iar procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a declarat ca nu exista nici o dovada in acest sens. Discordantele persista si in declaratiile controlorilor de zbor de pe aeroportul militar din Smolensk. Ei sustin ca avionul polonez a efectuat trei tentative de aterizare, cea de-a patra fiind fatala. Examinarea cutiilor negre - care se face la Moscova - ale aeronavei a aratat insa ca echipajul a efectuat doua incercari de aterizare, si nu patru.

Seful turnului de control, Pavel Pliusnin, a declarat pentru Life News ca lipsa de comunicare cu pilotul polonez s-ar datora faptului "ca nu vorbea bine rusa". Partea poloneza a dezmintit ipoteza barierei de limba, precizand ca Arkadius Protasiuk, comandantul navei, vorbea la perfectie limbile rusa si engleza. El zburase la Smolensk cu trei zile inaintea tragediei, cand l-a dus in Rusia pe premierul Donald Tusk, si "cunostea foarte bine aeroportul". Deocamdata nici o teorie nu explica de ce avionul care trebuia sa se afle la 60 m altitudine in momentul apropierii de pista se afla la doar 8 m, acrosand varfurile copacilor.

Potrivit Ministerului Apararii polonez, in trecut, in zona Smolensk au avut loc manevre militare cu arme electromagnetice, astfel de arme putand anihila aparatura de la bordul avionului. In 2008 Moscova recunostea ca a creat arma electromagnetica. La Varsovia, Artur Gorski, deputat din Partidul Lege si Ordine, condus de fratele presedintelui mort in accident, a acuzat Rusia ca ar fi implicata. Rusii ar fi dorit sa impiedice ca presedintele polonez sa ajunga la ceremoniile organizate in memoria masacrului de la Katyn si, daca avionul ar fi aterizat la Moscova sau Minsk, asa cum cerusera controlorii de trafic, Kaczynski nu ar mai fi ajuns la timp. Gorski a mai acuzat Rusia ca a pus embargo total asupra informatiilor despre accident. "Nimanui nu i-a fost permis accesul la epava, iar ziaristilor care asteptau avionul li s-au confiscat inregistrarile."

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: