Vestul tarii, luat la ochi de cautatorii de aur

Data publicarii: 14-04-2010 | Mediu

Rusi, canadieni sau investitori inregistrati in paradisuri fiscale controleaza, prin una sau mai multe subsidiare romanesti, zacamintele de aur.

In spatele scandalului generat de proiectul Rosia Montana, care a captat atentia publica, o intreaga industrie de exploatare a resurselor auro-argintifere inainteaza cu pasi marunti in zona Muntilor Apuseni.

Fie ca este vorba despre foste mine de stat reactivate de investitori privati, fie despre proiecte de la zero, aurul va fi scos la lumina. Miza e mare, avand in vedere aprecierea-record a aurului in ultima perioada.

Peste 20 de localitati din opt judete din vestul tarii - Caras- Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare si Maramures - vor fi "scurmate" in cautarea metalelor pretioase. Cele mai multe proiecte, opt la numar, vizeaza judetul Hunedoara, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Singura companie care are deja drept de exploatare in Hunedoara este Deva Gold, care deruleaza proiectul de la Certej. Daca toate avizele necesare vor fi obtinute pana la finele anului, productia ar demara in 2012, iar exploatarea ar dura 16 ani, potrivit lui Nicolae Stanca, directorul companiei.

Proiectele altor cinci companii sunt in etape preliminare - de prospectare a terenurilor pentru identificarea potentialelor resurse sau, mai avansat, de explorare (cand se estimeaza deja dimensiunea zacamintelor).

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: