CNVM a avizat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei, denumit CAN-BVB
Data publicarii: 14-04-2010 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de la Bucuresti, denumit CAN-BVB, prin care se vor putea finanta si firmele care nu indeplinesc criteriiile de admitere pe piata reglementata, a anuntat Comisia.
Sistemul CAN, pe care oficialii Bursei l-au prezentat la sfarsitul lunii trecute, va oferi posibilitatea de finantare societatilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe piata reglementata, reprezentantii BVB sperand, insa, ca unele dintre aceste societati sa faca ulterior pasul spre piata reglementata. De asemenea, pe sistemul CAN vor putea fi tranzactionate si titluri ale companiilor listate deja pe alte piete din cadrul Uniunii Europene.
"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata. Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru companiile romanesti, si nu numai, de a tranzactiona pe ATS", explica in martie presedintele BVB, Stere Farmache.
"Listarea pe sistemul CAN ar fi avantajoasa, de exemplu, pentru societatile mici, care acceseaza fonduri structurate si au nevoie de cofinantare", completa Farmache.
Sistemul CAN va cuprinde trei sectiuni: instrumente financiare listate, instrumente listate si pe o alta piata reglementata si o sectiune "New Market", destinata start-up-urilor sau companiilor delistate anterior.
Instrumentele listate deja pe o alta piata reglementata, din teritoriul UE, vor putea fi tranzactionate prin intermediul brokerilor care activeaza pe cele doua piete. Totodata, pentru admiterea unor astfel de titluri pe ATS-ul BVB, Depozitarul Central de la Bucuresti va trebui sa fie interconectat la cel din tara unde sunt deja listate instrumentele financiare respective.
Recent, directorul BVB, Anca Dumitru, a spus ca pe sectiunea New Market a sistemului CAN ar putea fi tranzactionate si titlurile Fondului Proprietatea, pana la listarea pe piata reglementata, care ar putea avea loc cel mai devreme in septembrie.
"Din punctul de vedere al Bursei, prelistarea Fondului Proprietatea la sectiunea New Market a sistemului alternativ poate avea loc imediat dupa autorizarea ATS-ului. Pe categoria New Market se pot tranzactiona toate actiunile care au registrul la Depozitarul Central. Acum, singura problema este existenta contractului cu Depozitarul Central, pentru ca acesta sa poata sa deconteze tranzactiile cu actiuni FP prin intermediul Bursei", a explicat Dumitru.
CNVM a mai stabilit ca in termen de 60 de zile sa fie clarificata problematica pietei Rasdaq, in baza propunerilor BVB, ce urmeaza a fi analizate de catre Comisie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri