Atacurile armate, deja vu al crizei anilor '30

Data publicarii: 19-04-2010 | Actualitate

"Loviturile" date de borfasi romani in timpul "Marii Depresiuni" de dupa 1929 aduc aminte de jafurile favorizate de criza financiara cu care se confrunta lumea astazi. Un client al politiei se imbraca femeeste si incearca sa dea lovitura. Un cersetor injunghie pe agentul care-i cere identitatea. Iata cazuri tipice ale unor stari in plin si ingrijorator progres".

Asa incepea, usor abrupt, un editorial de prima pagina din ziarul "Universul", din iulie 1930. Nu trecuse nici un an de cand crahul de la Bursa din New York aruncase lumea in vartejul nenorocirilor ce aveau sa fie adunate, pana in 1933, sub cupola "Marii Depresiuni".

"Reteta" pare sa se fi mostenit pana astazi: ultimul jaf-spectacol mediatic, comis cu aproape doua saptamani in urma, la casieria garii Medgidia (judetul Constanta), jaful armat din Pasul Gutai, atacurile frecvente la sedii de banci ori case de amanet - toate isi gasesc explicatia in problemele economice care au lovit lumea, incepand cu anul 2008.

EVZ va propune o oglinda din trecut asupra fenomenului infractionalitatii crescande de azi, prin "ochii" preseidin anii "Marii Depresiuni".

"Criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri"

Criza financiara din perioada 1929-1933 a umplut ziarele de stiri despre sinucideri pe motiv de "jena financiara" si de "jafuri indraznete". Editorialul din "Universul" spune pe sleau: "Lipsa de lucru si greutatile economice imprima un impuls nenorocit celor lipsiti de resorturile morale necesare spre a tine piept incercarilor soartei. Fluxul cersetoriei si hotiei este natural pe vremuri ca acestea si de aceea nu trebuie lasat in voia lui".

Intr-o analiza din ianuarie 1930 se contureaza contextul in care jafurile armate, spargerile si talhariile incepeau sa infloreasca in Romania din timpul "Marii Depresiuni". Autorul vorbeste despre "criza, cu tot cortegiul ei de nenorociri".

"Industrii si case comerciale cu vad vechi isi trag obloanele sau, in cazul cel mai bun, isi restrang reteaua afacerilor, ceea ce aduce dupa sine o ingrosare a celor fara de lucru", scrie redactorul. Acesta este, pe scurt, tabloul in care jafurile si spargerile favorizate de criza capatau tuse din ce in ce mai clare.

Printre cele mai spectaculoase astfel de infractiuni, creionate cu ton usor laudativ, drept "indraznete acte de banditism", ziarul "Universul" din ianuarie 1930 semnala, in serial, modul de operare al "Banditilor automobilisti". Acestia lovisera, in repetate randuri, pana sa fie prinsi,sa evadeze si, in final, sa fie retinuti.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: