Vulcanul islandez clatina bursele

Data publicarii: 20-04-2010 | International

Actiunile europene au scazut puternic ieri, pe fondul prelungirii interdictiilor din transportul aerian. Produsele energetice si producatorii alimentari au resimtit din plin efectele eruptiei din Islanda. Dar cele mai afectate au fost companiile aeriene si tour-operatorii.

Actiunile europene au fost lovite, ieri, din doua directii. Prima a venit din partea bancilor, deprecierea fiind influentata de acuzatiile de coruptie adusec. A doua lovitura s-a resimtit pe filiera produselor energetice, a companiilor alimentare si a celor aeriene, din cauza interdictiilor de transport impuse in urma eruptiei vulcanului islandez.

Pretul petrolului a scazut cu 2,7% fata de sedinta anterioara, la aproape 81 de dolari/baril, atingand minimul ultimelor trei saptamani, potrivit Reuters. Analistii pun scaderea pe seama scandalului de coruptie ce a cuprins banca americana Goldman Sachs, dar si pe cea a intreruperii transportului aerian.

Potrivit estimarilor JBC Energy, aproximativ 1,18 milioane de barili pe zi, per avion, sunt folositi pentru transportul de pe teritoriul european. Or, abia 30% din numarul obisnuit de zboruri au fost efectuate ieri. Astfel, actiunile BP, BG Group, Royal Dutch Shell, Total si Cairn Energy au scazut intre 0,4% si 1%.

Companiile aeriene si cele de turism au suferit pierderi masive fata de sesiunea de vineri. British Airways, Lufthansa, Iberia, Ryanair, Aer Lingus Group, Air France-KLM si Finnair au resimtit scaderi ale cotatiilor cuprinse intre 2,7% si 7,7%. Actiunile TUI Travel si Thomas Cook au coborat de la 2,7% la 3,9%. Producatorii de alimente Nestle, Parmalat si Danisco au pierdut si ele intre1,4% si 2,8%.

La polul opus, Eurotunnel, compania ce administreaza tunelul de sub Canalul Manecii, a castigat 2,7%, pe masura ce calatorii s-au reorientat spre rute alternative de transport.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: