Bancile, deschise 24 h pe internet

Data publicarii: 20-04-2010 | IT&C

Transferuri inter sau intrabancare, plata facturilor de orice tip sau achizitionarea de bunuri de servicii pot fi efectuate oricand cu bani electronici. Nu mai stati la cozi pentru plata facturilor sau ratelor! Este un indemn pe care ar trebui sa-l faca orice utilizator al serviciilor de online banking (accesul la conturile bancare printr-o interfata accesibila pe internet). Totul poate fi facut extrem de usor, online, din confortul locuintei personale.

"Imi strang facturile dintr-o luna si, la un moment dat, le platesc pe toate deodata", explica Emil Mireanu, un tanar de 26 de ani care lucreaza intr-o multinationala. Mireanu, care petrece in medie 10 ore pe zi la serviciu, spune ca putinul timp pe care-l are liber doreste sa-l petreaca departe de problemele cotidiene.

"Nu am timp sa alerg pe la diverse ghisee ca sa-mi platesc facturile si de accea prefer interfata online", spune tanarul. Are doua carduri de la doua banci diferite. Spune ca si-a activat serviciul de online banking pe amandoua, dar ca pentru plata facturilor foloseste doar unul singur pentru ca are comision zero. Este bine de stiut ca nu toate aceste plati sunt gratuite si ca majoritatea bancilor taxeaza operatiunile de transfer interbancar (intre conturile aceleiasi banci) cu un leu. "Nu mi se pare o suma exagerata, in conditiile in care economisesc foarte mult timp. Da, timpul costa bani!",  spune razand Mireanu. Dar sunt si banci care taxeaza doar operatiunile interbancare (catre conturile altei banci).

Cum platiti factura

Platile utilitatilor - de la gaze pana la telefonul fix sau mobil - se fac cel mai repede. Aproape toate firmele au deschise conturi la majoritatea bancilor, deci se va efectua un transfer interbancar. Unele banci ofera deja o lista ce contine toate firmele catre care se pot face plati si atunci nu ramane decat sa selectati numele firmei, sa introduceti codul de abonat si suma de plata. Daca serviciul online nu ofera lista cu companii, va trebui sa introduceti manual contul IBAN al acesteia. Sfat: la prima plata efectuata catre o companie salvati operatiunea. Data viitoare nu va trebui decat sa schimbati suma pe care o achitati, restul detaliilor fiind deja memorate in contul dumneavoastra de online banking.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: