Doar Statele Unite ale Europei pot salva euro

Data publicarii: 22-04-2010 | International

O nota a Citigroup catre clienti a avertizat ca zona euro risca sa se destrame daca statele membre UE nu se unesc la nivel financiar si politic. Cea mai mare companie de servicii financiare din lume transmite investitorilor ca amenintarile la adresa monedei unice vor persista chiar si dupa criza din Grecia.

Potrivit Citigroup, zona euro n-are nicio sansa de supravietuire daca statele blocului comunitar nu se vor uni la nivelul masurilor economice si politice. "UE trebuie sa ia pozitie si sa se hotarasca daca vrea sa devina «Statele Unite ale Europei» sau o cuvertura peticita de tari independente", se arata intr-o nota transmisa de analistul-sef al Citigroup, Tom Fitzpatrick, citat de Bloomberg.

Institutia americana atrage atentia ca daca aceasta unificare nu este prioritara, zona euro este "condamnata", chiar daca actuala criza din Grecia se va rezolva. "Fara o motivare in randul statelor mari - al Germaniei, in mod special - de a se orienta in aceasta directie, ne temem ca euro, ca moneda unica ce cauta expansiune, va fi condamnat", mai arata analistul Citigroup. Iar atentionarile bancii in privinta pericolelor ce ameninta stabilitatea zonei euro nu sunt singulare.

In luna februarie, "vrajitorul fondurilor speculative" - cum il numeste presa de peste Ocean -, George Soros, a avertizat, la randul sau, ca zona euro este in pragul destramarii fara o uniune fiscala. "O asistenta temporara ar trebui sa fie suficienta doar pentru Grecia, dar asta ar lasa pe dinafara Spania, Italia, Portugalia si Irlanda. Impreuna, aceste state formeaza o parte prea mare din zona euro, pentru a fi ajutate in acelasi fel", transmitea Soros.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: