Cum sa vinzi o casa fara intermediari?

Data publicarii: 22-04-2010 | Imobiliare

In conditiile in care vrei sa vinzi o locuinta, ai doua variante: fie apelezi la o agentie imobiliara, fie nu. In primul caz, dupa cum bine stim, agentiile imobiliare percep comisioane destul de consistente si vorbim in mod oficial de 3% (dar acest procent difera in functie de agentie si poate fi mai mare). In aceasta situatie, proprietarul isi formeaza un pret al imobilului astfel incat sa acopere si comisionul solicitat.

Totodata, si cel care cumpara trebuie sa achite o suma de bani companiei care intermediaza tranzactia. De aceea unii dintre proprietari renunta la serviciile firmelor intermediatoare si iau procesul de tranzactionare in propriile maini, chiar daca stiu ca procedurile merg mai greoi pana se ajunge la vanzarea propriu-zisa a locuintei.

For Sale By Owner, o procedura din ce in ce mai folosita de romani

"For Sale By Owner" sau FSBO este procesul de vanzare directa a unei proprietati imobiliare fara a apela la serviciile unui agent imobiliar intermediar. "Conceptul FSBO este in plina perioada de ascensiune, la noi in tara fiind primit cu succes de romani, deoarece raspunde eficient celor doua nevoi majore ale celor interesati sa cumpere sau sa vanda o proprietate: aceea de a economisi bani, mai exact de a realiza tranzactia fara costuri suplimentare - mai ales in noul context economic deosebit de dificil - si aceea de a economisi timp. Un alt indicator pentru modul in care a fost primit in Romania acest tip de serviciu il constituie chiar dezvoltarea unui numar tot mai mare de portaluri de tip FSBO in online-ul romanesc", a declarat, pentru Curierul National, Gabriela Carmen Enescu, director general casefaraintermediari.ro.

Portalurile imobiliare care posteaza anunturi de la particulari sunt casefaraintermediari.ro, magazinuldecase.ro si imobiliare.ro.

Principalele beneficii ale sistemului FSBO sunt: costurile de tranzactionare minime, prin inlaturarea comisioanelor de agentie si controlul total asupra procesului de vanzare sau inchiriere a proprietatii. "Ca in cazul oricarui serviciu sau mediu nou, clientii trebuie educati despre avantajele promovarii in sistem FSBO. Departamentul nostru de tele-sales este intotdeauna la dispozitia acestora cu  detalii si explicatii. Sistemul de promovare de tip FSBO nu prezinta niciun risc privind confidentialitatea datelor, deoarece anuntul postat pe site nu contine datele detaliate ale proprietarului, iar locuinta nu este localizata cu exactitate, adresa cu toate detaliile fiind oferita numai in momentul in care proprietarul si cumparatorul intra in contact direct", a mai spus directorul general casefaraintermediari.ro.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: