ARB: Nu suntem de acord cu legea falimentului personal

Data publicarii: 22-04-2010 | Finante-Banci

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a reafirmat joi pozitia ARB privind respingerea initiativei de aprobare a unei Legi a falimentului personal in Romania.

"Nu este momentul sa fie introdusa o asemenea lege in Romania in acest moment, tinand cont de situatia actuala economica, iar actualele conditii nu sunt in masura sa sustina implementarea unei astfel de Legi", a spus Ghetea la incheierea Adunarii Generale a ARB, in care a fost facut un bilant al activitatii din 2009.

Ghetea a spus ca, la intalnirea de joi, a fost ceruta membrilor asociatiei bancherilor "reconfirmarea din partea adunarii generale a dezacordului ARB fata de aceasta lege".

Ghetea a spus, de asemenea, ca, daca se doreste totusi implementarea acestei legi, trebuie sa se tina cont si de propunerile ARB.

Presedintele ARB a reamintit ca sistemul bancar romanesc este unul solid si nu are nevoie de "o factura" atat de mare, la care ar duce aplicarea unei asemenea legi.

Acesta a spus ca volumul creditelor acordate de banci in prezent persoanelor fizice se ridica la 23 miliarde lei si, daca 10 la suta din clientii bancilor s-ar declara in faliment, 2,3 miliarde lei se vor transforma in credite neperformante pentru care bancile ar trebui sa constituie provizoane la Banca Nationala de peste 600 milioane euro, factura care, implicit, va fi transferata in economie, cu efecte foarte nedorite.

Ghetea a subliniat ca exista semnale pozitive la Camera Deputatilor, potrivit carora legea ar putea sa nu fie adoptata, dupa ce proiectul de lege a trecut de Senat.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: