10 banci, suspectate ca au crescut dobanzile in bloc

Data publicarii: 23-04-2010 | Finante-Banci

Investigatia legata de formarea unui cartel pentru cresterea dobanzilor in piata s-ar putea incheia in ultima parte a acestui an. Anuntul Consiliului Concurentei vine la o zi dupa ce Raiffeisen a fost amendata cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de informatii inexacte in aceasta ancheta.

Reprezentantii Consiliului Concurentei spun ca au solicitat informatii de la 10 banci privind activitatea de tranzactionare pe piata monetara. Suspiciunile se refera la bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR, in cursul lunii octombrie 2008.

"Investigatia noastra este pornita in toamna lui 2008 pe o spuspiciune ca la acel moment a existat o intelegere intre bancile care stabileau dobanzile pe piata de a creste aceste dobanzi. Sper sa finalizam investigatia la finalul acestui an", spune
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. "Suspectam ca a fost un efort concertat de a manipula indicele ROBOR, pentru a majora dobanzile" a mai spus Chiritoiu.

Potrivit legii, Consiliul Concurentei poate amenda agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

"A existat in 2008 o sanctiune data BRD-ului care e in instanta, iar ieri am dat o amenda bancii Raiffeisen pentru informatii inexacte", explica Chiritoiu.

Referitor la amenda de 14 milioane de lei primita de Raiffeisen, Steven van Groningen, preSedintele bancii, spune ca este "total nefondata".

"Nu avem nimic de ascuns. Am dat absolut toate informatiile care ni s-au cerut", spune van Groningen.

Integral in Money.ro